Edit Content

Hem

Extra

Tjänster

Kundservice

ANNONS

Oskarshamns-Nytt

ANNONS

Aktuellt

Socialdemokrat från Oskarshamn fick Tage Erlanders hedersmedalj

ANNONS

LÄNET

Under lördagen anordnade Socialdemokraterna i Kalmar län sin hundrade distriktskongress.

130 medlemmar trotsade ovädret och tog sig till Sveaplan i Kalmar.

Partiet spikade dessutom riktlinjerna inför valet den 11 september.

Distriktsordföranden Anders Henriksson inledde kongressen med att konstatera att vi lever i en orolig tid, men han ser möjligheterna framåt tack vare statsminister Magdalena Anderssons starka ledarskap.

”Aldrig varit viktigare”

– Vi står inför ett av de viktigaste valen någonsin och våra medlemmars arbete i kampanj har aldrig varit viktigare. För tillsammans skapar vi valseger 11 september 2022.

”Vi har valt ny styrelse och behandlat motioner. Socialminister Lena Hallengren har i debatterna lyft vikten av ta den demokratiska kontrollen över välfärden för god äldreomsorg och sjukvård i hela länet. Tillsammans med LO Småland-Blekinge och våra grannpartidistrikt Blekinge, Jönköping och Kronoberg har vi även lanserat ett facklig-politiskt handslag. Isle of you spelade på scenen inför engagerad publik”, skriver Socialdemokraterna i ett pressmeddelande.

”Justitieminister Morgan Johansson var på besök och talade om vikten av att stärka våra demokratiska samhällen i en orolig tid och att knäcka brottsligheten. Johansson svarade på deltagarnas frågor – bland annat om vikten av lokalpolisen som ska växa i hela landet och hans första åtgärd efter en eventuell valvinst som kommer vara skärpta straff för gängkriminalitet. Ministern lyfte särskilt Kalmar län som ett tydligt exempel på en stark välfärd, särskilt inom den socialdemokratiskt ledda sjukvården.”

”Fin utmärkelse”

”Tage Elanders hedersmedalj delades ut till Herman Halvarsson (Köpingsvik) och Rigmor Eklind (Oskarshamn). En fin utmärkelse för långvariga insatser i socialdemokratins tjänst.”

”Distriktskongressen tog ett tydligt avstamp inför valrörelsen genom att välja Angelica Katsanidou till vår kandidat som regionstyrelsens ordförande och beslutade om våra regionala politiska riktlinjer”, skriver Socialdemokraterna.

”Det känns hedrande att få fortsatt förtroende som regionstyrelsens ordförande av partiet”

ANGELICA KATSANIDOU

– Det känns hedrande att få fortsatt förtroende som regionstyrelsens ordförande av partiet. Vi har under de senaste fyra åren gjort stora satsningar på sjukvården för att vi fortsatt ska ha landets nöjdaste patienter. De politiska prioriteringarna känns också mycket lovande och ger rejält med framtidstro. De ger oss en gemensam politisk grund för att hela länet ska leva, Angelica Katsanidou, regionstyrelsens ordförande i Region Kalmar län.

Distriktskongressen antog följande uttalande:

”Valvinst för fyra nya år

Socialdemokraterna i Kalmar län tar nu efter distriktskongressen avstamp inför valet genom att fastställa våra politiska prioriteringar. De är grunden för den politik som vi ämnar driva om vi får förtroende för fyra nya år i hela länet. Vi lever i en orolig tid, inte minst på grund av kriget i Ukraina. Därför ser vi det som extra viktigt att visa väljarna att det är tillsammans som vi löser framtidens utmaningar. De områden som vi Socialdemokrater kommer att fokusera under nästa mandatperiod är sjukvård, äldreomsorg, skola och kompetensförsörjning, etablering och företagsamhet, trygghet, hållbart resande, god infrastruktur och klimatomställningen. 

Vi socialdemokrater vill att alla invånare ska kunna bo, leva och verka i ett jämlikt Kalmar län. Vård ska ges efter behov, utbildning ska ge goda förutsättningar och vi ska ha en äldreomsorg i toppklass. För att fortsätta utveckla välfärden behöver vi ihärdigt arbeta med att stärka kompetensförsörjningen i länet. Alla elever ska ges möjlighet slutföra gymnasiet med fullständiga betyg, fler ska uppmuntras att vidareutbilda sig eller läsa yrkesutbildningar och samtidigt ska utbildningar matchas med näringslivets och samhällets behov.

Framtidens jobb finns inom den gröna omställningen och där vill vi att Kalmar län ska ligga i framkant. Vi har stora fördelar och möjligheter inom en rad olika områden som industri, gröna näringar och besöksnäringen. Arbetet med e-hälsa ska fortsätta utvecklas. Under mandatperioden vill vi skapa en etableringsstrategi för att underlätta för företag att etablera sig för jobbskapande i hela länet. För oss ska hela länet leva och då behöver vi hjälpas åt för att få större etableringar till Kalmar län.

Kalmar läns sjukvård ska fortsatt vara i landets absoluta toppskikt. Vi kommer fortsätta resan där vi varje dag utvecklas och blir lite bättre. Vi vill öka tillgängligheten; du som patient ska smidigt kunna nå vården och arbeta för en köfri sjukvård. Vår bergfasta övertygelse är att vård ska ges efter behov och inte efter plånbok. 

Socialdemokraterna slår fast att våra tre sjukhus inte är till salu, utan vi ska fortsätta att investera i dem. Du ska ha en fast namngiven läkare du enkelt kan nå. Sjukvårdspersonalen ska ges bättre förutsättningar genom bättre lön, arbetsmiljö och villkor. Äldreomsorgen och sjukvården ska ha ett gott samarbete. Som äldre ska du känna dig trygg med att samhället finns för dig, antingen på ett äldreboende eller med hemtjänst.

Klimatomställningen i länet drivs i flera delar. Socialdemokraterna har sedan tidigare ett antaget miljöprogram men några områden behöver punktmarkeras särskilt. Vår kollektivtrafik ska inte skäras ner på utan vi ska fortsätta att arbeta för en god tillgänglighet. Vår infrastruktur behöver stärkas och vi kommer ständigt verka för fler nationella satsningar på våra vägar, järnvägar, hamnar och för ett hållbart flyg. Tillsammans vill vi se fortsatt arbete för fossilfri och mer förnybar energiproduktion, ett rent Östersjön samt rusta inför och förebygga torka för att bland annat säkerställa tillgång till dricksvatten. Den biologiska mångfalden ska bevaras. 

Kalmar län ska vara tryggt att leva och verka i. Vi vill se ett starkt samhälle som bryter segregation och står emot kriminella krafter. Kalmar län ska fortsatt vara ett län med en välfärd i toppklass. Med fler jobb som drivs av klimatomställningen. För fyra nya år att utveckla vår region, för ett mer jämlikt och jämställt samhälle.”

Grafik: Socialdemokraterna

+1
0
+1
0
+1
0
+1
0
+1
0
+1
0
+1
0

ANNONS

Dela gärna artikeln med dina vänner

ANNONS

ANNONS

ANNONS

ANNONS

ANNONS

ANNONS

ANNONS