Socialdemokrater skriver på ON Debatt: Ett historiskt svek mot barn och unga som förnekas en likvärdig skola

Socialdemokrater skriver på ON Debatt: Ett historiskt svek mot barn och unga som förnekas en likvärdig skola

2022-06-22 Av av Oskarshamns-Nytt

DEBATTARTIKEL

En gång i tiden hade Sverige ett av världens bästa och mest jämlika skolsystem och sågs som ett internationellt föredöme.

I dag har vi i stället det mest marknadsstyrda.

I stället för att ge alla barn och unga en bra start i livet, har skolan blivit en motor för segregation och ökade klyftor, även här i Kalmar län.

”I marknadsskolan är det våra barn och unga som betalar vinstjakten med sin framtid”

I marknadsskolan är det våra barn och unga som betalar vinstjakten med sin framtid.

Trots det stoppar de högerkonservativa partierna med Moderaterna och Sverigedemokraterna i spetsen nu alla försök att förändra systemet.

Avarterna är många

Avarterna på marknadsskolan är många.

Sverige är det enda landet i världen som tillåter vinstdrivande friskolor plocka ut vinst på den gemensamt finanseriade skolan.

Konsekvenserna av det är tydliga.

”Vi ser hur de stora friskolekoncernerna ökar sina vinstmarginaler genom att ha lägre andel behöriga lärare, större klasser och lägre lärarlöner”

Vi ser hur de stora friskolorkoncernerna ökar sina vinstmarginaler genom att ha lägre andel behöriga lärare, större klasser och lägre lärarlöner.

Så skapas vinsterna

Det är så vinsterna skapas.

Betygsinflationen ökar, eftersom det blir ett sätt att locka elever och få nöjda kunder.

Två av de värsta avarterna på skolmarknaden är att vinstdrivande koncerner överkompenseras för ansvar och kostnader som bara kommunen har och att man dessutom har möjlighet att skapa orättvisa kösystem där platser paxas på förhand.

Långt innan många elever ens har fått chansen att välja skola.

Här har vi socialdemokrater lagt fram förslag på riksdagens bord som kompenserar kommunerna för deras större lagstadgade ansvar och säkerställer att alla elever får möjlighet att välja skola på rättvisa villkor.

”Om vi ska kunna bryta skolsegregationen, stoppa stöket och öka jämlikheten i skolan måste samhället ta tillbaka den demokratiska kontrollen över skolan från marknaden”

Men trots att förslagen är väl utredda och får starkt stöd av både lärare, skolledare och elevorganisationer röstas de nu ner i riksdagen av en högermajoritet med M och SD i spetsen.

Det är ett historiskt svek mot de barn och unga som nu kommer fortsätta förnekas likvärdiga chanser i skolan.

Måste bort

Om vi ska kunna bryta skolsegregationen, stoppa stöket och öka jämlikheten i skolan måste samhället ta tillbaka den demokratiska kontrollen över skolan från marknaden.

Vi socialdemokrater vill värna allas möjlighet att välja skola, men det är uppenbart att vinstjakten måste bort så att skolans fokus och resurser går till våra barns utbildning.

Tobias Baudin (S), partisekreterare

Lina Axelsson Kihlblom (S), skolminister

Tomas Kronståhl (S), riksdagsledamot

Foto: Freepik

Dela gärna artikeln: