Edit Content

Hem

Extra

Tjänster

Kundservice

ANNONS

Oskarshamns-Nytt

ANNONS

Aktuellt

Socialdemokraterna vill stoppa vinstuttag från den offentligt finansierade skolan

ANNONS

VALET 2022

Socialdemokraterna vill förbjuda vinstuttag från den offentligt finansierade skolan. En utredning som partiet låtit göra visar hur lagstiftningen ser ut i en rad andra närliggande länder samt hur deras förutsättningar ser ut för att dela ut vinst till ägarna. Resultatet av de sju länder som ingick i utredningen visar att Sverige är det enda land som tillåter vinstutdelning.

Under tisdagen presenterade Socialdemokraternas partisekreterare Tobias Baudin och Norges kunskapsminister Tonje Brenna (Ap) en rapport från en utredning som partiet låtit göra gällande vinster i skolan.

Stoppa vinstjakten

Enligt ett pressmeddelande från partiet så tillåter Sverige idag vinstuttag från den offentligt finansierade skolan. En jämförelse gjord av riksdagens utredningstjänst visar att det inte finns någon anledning för Sverige att hålla kvar vid sitt system, andra länder har lyckats kombinera valfrihet i skolan utan att tillåta vinstuttag.

– Det här valet kan vara sista chansen att ta itu med marknadsskolan och stoppa vinstjakten. Inget annat land tillåter vinstuttag som Sverige, men vi är knappast det enda landet som har friskolor och valfrihet. Det finns ingen anledning till varför Sverige som enda land ska fortsätta tillåta vinstuttag och guldregnet över friskolekoncernerna, säger partisekreterare Tobias Baudin (S).

Lagstiftning för att bedriva skolverksamhet

Utredningen beskriver hur lagstiftningen ser ut för att bedriva skolverksamhet i en rad länder samt hur förutsättningarna ser ut att dela ut vinst till ägarna av skolföretag i dessa länder.

Land: Aktiebolag tillåten / Vinstutdelning tillåten

 • Danmark: Nej / Nej
 • Frankrike: Nej / Nej
 • England: Ja / Nej
 • Finland: Ja / Nej
 • Island: Ja / Nej
 • Norge: Ja / Nej
 • Sverige: Ja / Ja

Ett förbud går att kombinera med friskolor

Av rapporten framgår också att ett förbud mot vinster i skolan går utmärkt att kombinera med friskolor och valfrihet. Många av de jämförda ländernas skolsystem har både förbud mot vinster och en lång tradition av fristående skolor.

Socialdemokraterna skriver i pressmeddelandet att de går till val på att ta tillbaka den demokratiska kontrollen över skolan. Tillåts vinstjakten fortsätta kan det snart vara försent att återta kontrollen.

Det Socialdemokraterna vill gå till val på är att:

 • Förbjuda vinstuttagen ur skolan
 • Förbjuda de orättvisa och segregerande skolköerna
 • Ändra skolpengen så att friskolor inte får betalt för ansvar de inte har
 • Ge kommunerna veto vid utökningar och nyetablering av friskolor

Foto: Freepik

+1
0
+1
0
+1
0
+1
0
+1
0
+1
0
+1
0

ANNONS

Dela gärna artikeln med dina vänner

ANNONS

ANNONS

ANNONS

ANNONS

ANNONS

ANNONS

ANNONS