Edit Content

Hem

Extra

Tjänster

Kundservice

ANNONS

Oskarshamns-Nytt

ANNONS

Aktuellt

Socialdemokraternas senaste vallöfte: Nej till privatiseringar inom skolan och omsorgen i Oskarshamns kommun

ANNONS

OSKARSHAMN

Socialdemokraterna i Oskarshamns kommun gick ut med ett vallöfte på onsdagsförmiddagen.

Arbetarekommunens och bildningsnämndens ordförande Anton Sejnehed och socialnämndens förste vice ordförande Anita Hultgren bjöd in lokaltidningarna till en pressträff utanför äldreboendet Hantverksgatan 17.

– Vi tänker inte sälja ut – eller konkurrensutsätta – våra äldreboenden, förskolor och skolor, sa Anton Sejnehed.

Anton Sejnehed (S) och Anita Hultgren (S)
Anton Sejnehed (S) och Anita Hultgren (S). Foto: Peter A Rosén

Han betonade att den kommunala välfärden är väldigt viktig för Socialdemokraterna.

– Vi har haft en diskussion om det, i och med att LOV (lagen om valfrihetssystem) har införts inom hemtjänsten, sa Anton Sejnehed, som misstänker att de borgerliga partierna inom kort kommer att presentera vallöften om privatiseringar inom skolan och äldreomsorgen.

”Vi vill ha kvar våra förskolor, skolor, äldreboenden och LSS-boenden i kommunal regi. Vi kommer inte att sälja ut dem”

ANTON SEJNEHED (S)

– Vi vill ha kvar våra förskolor, skolor, äldreboenden och LSS-boenden i kommunal regi. Vi kommer inte att sälja ut dem.

Den linjen gäller även under ett eventuellt förlängt samarbete med Moderaterna.

– Vi kommer inte att rösta ja till en utförsäljning och en privatisering.

Anton Sejnehed (S)
Anton Sejnehed (S). Foto: Peter A Rosén

Vill ni rulla tillbaka LOV-beslutet inom hemtjänsten om ni får chansen efter valet?

– Vi vill ha välfärden i kommunal regi – så vi kommer inte att ha LOV inom hemtjänsten om vi får bestämma själva, svarade Anton Sejnehed, som berättade att Socialdemokraterna i första hand hoppas på ett majoritetssamarbete med Vänsterpartiet (som också säger nej till LOV).

Medborgarna betalar inte skatt för att företag ska kunna göra vinster, betonade Anton Sejnehed och Anita Hultgren.

– Vi ser att privata aktörer ofta har en lägre personaltäthet. Så skapar de sin vinst. Skattepengarna ska inte gå till det – de ska gå till vården och omsorgen, sa Anita Hultgren.

Anita Hultgren (S)
Anita Hultgren (S). Foto: Peter A Rosén

Hon och Anton Sejnehed påpekade dock att det definitivt finns mindre personalkooperativ som fungerar bra.

– Men tittar man på den personalen som anställs, så kan vi konstatera att kollektivavtalen ofta är sämre, med lägre löner, på den privata sidan, sa Anita Hultgren.

”Vi vill i stället utveckla äldreomsorgen”

ANITA HULTGREN (S)

– Ja, och välfärden är personalintensiv – det är där kostnaderna ligger. Ska man göra vinster, så måste man dra ned på personalkostnaderna, konstaterade Anton Sejnehed.

– Vi vill i stället utveckla äldreomsorgen, sa Anita Hultgren.

Anton Sejnehed ser med stor oro på en eventuell privatisering av skolorna och omsorgen.

”På andra ställen i landet rear man bort den kommunala välfärden, mer eller mindre. Vi tror inte på den politiken”

ANTON SEJNEHED

– På andra ställen i landet rear man bort den kommunala välfärden, mer eller mindre. Vi tror inte på den politiken. Sedan har vi privata förskolor i kommunen – och vi har inget emot de fristående aktörerna (i Bråbo och Misterhult). Det är små aktörer. Vi kommer att återkomma till hur vi vill utveckla förskolan – vilket även innefattar de verksamheterna såklart, sa han.

Begränsningar

– Det gör vi parallellt med den politiken som vi driver nationellt – där vi vill införa begränsningar kring vinster och liknande. Det vill vi göra för att pengarna ska gå till barnen, ungdomarna och de äldre.

– Vissa partier i vår kommun driver på om att vi ska privatisera mer – men vi ser också hur det har gått när man har lockat till sig koncerner och skänkt bort olika saker i andra delar av landet. Vi ser också att borgerliga kommuner i Skåne har backat och dragit tillbaka privatiseringarna. De insåg att det inte blev bättre. Dagens Samhälle har rapporterat en del om det, sa Anton Sejnehed.

 Vill ni satsa mer på äldreomsorgen i stället?

– Vi kommer att återkomma till vilka satsningar vi vill göra. Vi kommer att ha ett paket som handlar om personalfrågorna och personalpolitiken, svarade Anton Sejnehed, som också poängterade att det faktiskt är kostsamt för en kommun att privatisera.

”Vi har ingen lust att lägga pengar på det”

ANTON SEJNEHED

– Framför allt när det kommer till omsorgen. Kommunen måste kontrollera och göra uppföljningar – och det kostar. Vi har ingen lust att lägga pengar på det. Vi vill lägga pengar på verksamheterna – inte på att kontrollera att folk gör det de ska.

Vad kostar en sådan kontroll?

– Det är förstås kopplat till hur mycket man privatiserar – men ju mer man privatiserar, desto högre blir uppföljningskostnaderna. Det krävs en kompetens för att följa upp omsorgsaktörerna – och vi behöver en annan kompetens för att kunna genomföra uppföljningarna bland förskolor och fritidshem. Och det kostar. Skolorna följer staten upp, sa Anton Sejnehed.

När det gäller LOV inom hemtjänsten i kommunen, så finns det ett företag som uppfyller de uppställda kraven. Men de kan inte dra igång sin verksamhet förrän i höst, som tidigast, då hela handläggningsproceduren är klar.

Då kostar det pengar…

– Ja, vi har en person som jobbar med det just nu, sa Anita Hultgren.

Om Socialdemokraterna och Vänsterpartiet får majoritet i kommunen efter valet kan beslutet om privatiseringen inom hemtjänsten rullas tillbaka.

– Det är kommunen som bestämmer över vem som ska få bedriva verksamheter. Vi kan ta ett nytt fullmäktigebeslut, konstaterade Anton Sejnehed.

+1
0
+1
0
+1
0
+1
0
+1
0
+1
0
+1
0

ANNONS

Dela gärna artikeln med dina vänner

ANNONS

ANNONS

ANNONS

ANNONS

ANNONS

ANNONS

ANNONS