Sök
Stäng denna sökruta.
Edit Content
Sök

Hem

SPORT

Opinion

Tjänster

LÄSARservice

ANNONS

Oskarshamns-Nytt

MENY

ANNONS

Aktuellt

Socialministern är orolig: Oskarshamns sjukhus kan komma att säljas ut till en privat aktör efter valet

ANNONS

Få vårt nyhetsbrev i din mejlbox gratis

Varje lördag får du aktuella artiklar, tips om evenemang & mycket mer. Fyll i dina uppgifter och bekräfta din e-postadress. Prenumerationen är gratis och du kan avsluta den när som helst:

ANNONS

OSKARSHAMN

Socialministern Lena Hallengren (S) är rädd för att Oskarshamns sjukhus och andra akutsjukhus i Sverige kommer att säljas ut till privata och utländska aktörer om högersidan, med moderatledaren Ulf Kristersson i spetsen, vinner valet den 11 september.

På fredagseftermiddagen kallar hon in till en pressträff utanför sjukhuset i Oskarshamn – där hon flankeras av partikamraterna Angelica Katsanidou (regionstyrelsens ordförande i Region Kalmar län), Peter Wretlund (regionråd), Mattias Adolfson (regionråd) och Andreas Erlandsson (kommunstyrelsens ordförande i Oskarshamns kommun).

Mattias Adolfson, Lena Hallengren, Andreas Erlandsson, Peter Wretlund och Angelica Katsanidou.

Foto: Peter A Rosén

Socialministern betonar att det är kul att vara här och att hon är stolt över den svenska välfärden och personalens fantastiska arbete.

Men hon berättar också att hon är djupt bekymrad. Oron är kopplad till Ulf Kristerssons hemliga utförsäljningslista.

“Vilka akutsjukhus vill Moderaterna sälja?”

LENA HALLENGREN (S), SOCIALMINISTER

– Moderaterna på nationell nivå har bestämt sig, säger Lena Hallengren och nämner ett stämmobeslut och en riksdagsmotion som har skrivits under av Ulf Kristersson, där högerpartiet slår fast att fler akutsjukhus borde säljas ut till privata aktörer.

– Men då är frågan – vilka akutsjukhus vill Moderaterna sälja? Tyvärr visar inte Kristersson och Moderaterna upp den listan inför valet. Och till vem eller vilka vill de sälja? Till riskkapitalister? Är det okej att sälja till utländska stater? Det finns många frågor – och vi väntar fortfarande på svaren, säger Lena Hallengren.

Lena Hallengren (S) är socialminister. Foto: Peter A Rosén

Hon konstaterar bland annat att en statlig fond i Förenade Arabemiraten har visat intresse för att köpa in sig i en svensk vårdgivare som först såldes till en fransk aktör – och sedan till en australiensisk aktör.

“Tappat kontrollen”

– Det säger något. När man privatiserar säljer man till en privat aktör – och då har man tappat kontrollen. Man vet inte vem som blir ägare i nästa skede. Det handlar inte bara om att vi socialdemokrater ogillar detta. Det rör sig också om rena säkerhetsrisker om vi får utländska intressen – ja, kanske till och med odemokratiska stater – med kontroll över patientdata och insyn i hur svensk beredskap och svensk sjukvård fungerar. Så vill vi definitivt inte ha det, fastslår Lena Hallengren.

Under de senaste åren har vi sett flera marknadsexperiment i vårt land, påpekar hon.

“På vissa håll är vården och skolan sönderprivatiserad”

LENA HALLENGREN

– På vissa håll är vården och skolan sönderprivatiserad. Förra året hade de fyra största skolkoncernerna en vinst på 1,3 miljarder kronor. Det motsvarar 2 200 lärartjänster. Vi kan också se hur nationella prov och betyg inte bara är viktigt för eleverna – utan även något som har gått och blivit affärshemligheter. Och vi vet att skolbolag som går i konkurs kan fortsätta att kräva ut pengar från kommunerna.

“Väljs bort”

– Vi vet också att elever faktiskt diskrimineras och ibland väljs bort på grund av ett orättvist skolvalssystem. Vi är på riktigt väldigt oroliga för att vi får motsvarande utveckling även inom sjukvården med högern vid makten. Vi tycker inte att elever, eller patienter, ska vara aktörer på en marknad.

– Redan i dag har vi en del vårdföretag som låter den som har en privat sjukvårdsförsäkring gå före i kön. Det är inte rimligt att den som betalar skatt, för att vi ska kunna bedriva sjukvård, ska tvingas vänta på vård trots att han eller hon kanske har större behov.

Det här är något som borde granskas av både medborgare och journalister, poängterar socialministern.

“Vi tycker att det är helt orimligt”

LENA HALLENGREN

– Men det är inte möjligt, på grund av att vi inte har någon offentlighetsprincip inom privat driven vård och omsorg – eller skola, för den delen. Vi tycker att det är helt orimligt. Men vi socialdemokrater är väldigt tydliga. Vi vill inte ha en välfärd som är beroende av riskkapitalister eller diktaturer. Svenska folket måste kunna styra över den välfärd som vi gemensamt betalar för. Vi går till val på att ta tillbaka den demokratiska kontrollen över välfärden.

Lena Hallengren betonar också att utgångsläget är så mycket bättre i Oskarshamn och Kalmar län.

– För här har vi en region som leds av Socialdemokraterna. Och de har inte privatiserat. De har i stället byggt en fantastisk verksamhet i egen regi – som alla har insyn i.

“En självklarhet”

Socialministern berättar att Socialdemokraterna vill lagstifta om att ingen ska kunna köpa sig före i vårdkön.

– Vi ska inte ha några a- och b-lag. Det är en självklarhet, kan man tycka. Det säger väl alla? Nej, moderater och sverigedemokrater har hittills inte uttalat sig om vad de egentligen tycker om möjligheten att köpa sig före i kön med hjälp av privata sjukvårdsförsäkringar.

– Vi vill också införa en offentlighetsprincip, och krav på öppen bokföring, i friskolor och inom privat vård och omsorg. Alldeles oavsett hur välfärden bedrivs, så måste man veta hur pengarna används. Vi vill också införa en ny lag som skyddar akutsjukhus från att säljas ut. Men det hänger förstås på att vi får tillräckligt många röster i valet den 11 september. Det hänger även på att vi har ett styre i den här regionen som ser till att inte ha Oskarshamns sjukhus på en utförsäljningslista.

Moderaterna anser inte att de regionalt drivna akutsjukhusen är tillräckligt effektiva och produktiva, påpekar Lena Hallengren.

“Vi håller inte med om det”

LENA HALLENGREN

– De tycker att de kostar för mycket utifrån vad man får ut. Vi håller inte med om det. Vi tycker att vi får ut fantastiskt fin vård för de pengarna som vi satsar gemensamt. Så länge man inte talar om vilka sjukhus som man tänker sälja ut, så kan inte vi bortse ifrån att det skulle kunna vara Oskarshamns sjukhus. Det är välskött – kanske är någon intresserad av att driva det, säger hon.

“De som var med då kommer ihåg den intensiva debatten och de långt framskridna tankarna på att privatisera Västerviks sjukhus och Oskarshamns sjukhus”

PETER WRETLUND (S), REGIONRÅD

Peter Wretlund fyller i:

– Tittar man på historiken, så kan vi konstatera att det dåvarande landstinget hade ett borgerligt styre 2003. De som var med då kommer ihåg den intensiva debatten och de långt framskridna tankarna på att privatisera Västerviks sjukhus och Oskarshamns sjukhus. Jag var ordförande i kommunstyrelsen i Oskarshamn på den tiden. Jag tror att vi var mellan 8 000 och 9 000 personer som sa nej till detta på torget i stan.

Peter Wretlund och Andreas Erlandsson. Foto: Peter A Rosén

Ett förstatligande av sjukvården skulle väl också kunna slå mot Oskarshamns sjukhus? Ett pennstreck från statens sida, så är sjukhuset i Oskarshamn nedlagt…

– Kristdemokraternas fem procent kan knappast betyda att vi kommer att förstatliga svensk sjukvård. Men tänker Ulf Kristersson förstatliga den svenska sjukvården? Den frågan vill vi ha svar på. Men Kristdemokraterna kan inte bestämma det själva med sina fem procent, svarar Lena Hallengren.

“Betyder det att de ska privatisera all sjukvård?”

LENA HALLENGREN

– Sedan vet vi inte vad Kristdemokraterna vill göra om de får genomföra den här jätteomorganisationen. Vad skulle det innebära? Betyder det att de ska privatisera all sjukvård? Betyder det att Oskarshamns sjukhus kanske inte ska finnas kvar? Och framför allt undrar man vilken vård de vill bedriva. Jag har svårt att tro det, men ska de privata aktörerna också förstatligas? Det har inte Kristdemokraterna svarat på.

Har du frågat Ulf Kristersson om vilka sjukhus som finns på den där listan?

– Han har fått frågan på flera olika sätt. Och han svarar inte på det, vilket är väldigt medvetet, tror jag. Vi har 23 dagar kvar till valet – det är klart att väljarna förtjänar att få veta vilka sjukhus som finns på listan, säger Lena Hallengren.

“Det ska vara sjukvård oavsett plånbok”

PETER WRETLUND

– Det ska vara sjukvård oavsett plånbok. En röst på Socialdemokraterna i regionvalet i Kalmar län garanterar att vi har tre starka sjukhus som är offentligt drivna, säger Peter Wretlund, som betonar att han är stolt över Oskarshamns sjukhus.

“Har framtidstro”

– Vi ska slå vakt om det. Det finns tydliga exempel på att det är ett sjukhus i framkant. Vi kan exempelvis titta på psykiatribyggnaden, alldeles intill sjukhuset, som invigdes för styvt ett år sedan. Vi satsar och vi visar att vi har framtidstro. Vi kan också konstatera att Oskarshamn har Sveriges snabbaste akutverksamhet. Och vi har en prisad ortopedi. Planerad ortopedi är vi kanske Sverigebäst på – på olika sätt, säger Peter Wretlund, som berättar om framtida investeringar på röntgensidan på Oskarshamns sjukhus. Man ska även bygga ut kafeteriautrymmet – vilket är oerhört viktigt, inte minst ur ett anhörigperspektiv, betonar han.

Andreas Erlandsson säger att sjukhuset betyder väldigt mycket för hela mellanlänet – och han nämner framför allt hur mycket det betyder för det starka näringslivet.

– Ja, sjukvård är viktigt för samhället. En sjukvård som man kan lita på är också beviset på att välfärden fungerar. Det verkar som att Moderaterna vill bedriva mer av en amerikaniserad sjukvård, med försäkringar och privatiseringar, där det ska löna sig att betala. Vi vill i stället satsa på personalens villkor och på arbetsmiljön. Det går vi till val på den 11 september, säger Lena Hallengren.

Lena Hallengren.
+1
0
+1
0
+1
0
+1
0
+1
0
+1
0
+1
0

ANNONS

ANNONS

ANNONS

ANNONS

ANNONS

ANNONS

ANNONS

ANNONS

ANNONS

ANNONS

ANNONS

ANNONS

ANNONS

ANNONS