OSKARSHAMN
Omsorgen för personer med funktionsnedsättning, OF, sticker ut på ett negativt sätt när det gäller socialnämndens verksamhetsområden i Oskarshamns kommun.
Vid delårsbokslutet landade OF-minuset på drygt 15 miljoner kronor och prognosen pekar mot ett minus på 20 miljoner kronor i år, om den negativa trenden håller i sig, konstaterar nämndordföranden Rolf Lindström (M) på en pressträff på torsdagsförmiddagen.
– Det beror helt och hållet på att vi har fått ett antal extremt dyra placeringar – och dem är vi tvingade att verkställa och ta hand om. Detta har påverkat resultatet negativt, säger han och berättar att socialnämnden nu vill ha ett tillskott från kommunstyrelsen på 12 miljoner kronor.
Äskandet mejslades ihop under nämndens onsdagssammanträde.
Kommunstyrelsen kommer att behandla ärendet i oktober.
Rolf Lindström, som givetvis hoppas på ett bifall, betonar att det är väldigt svårt att prognosticera den här delen i budgetarbetet i början av året.
“Har ramlat ner från himlen”
I årsprognosen står det att kostnaderna för placeringar beräknas landa på 30 miljoner kronor under det innevarande året – vilket är 15 miljoner kronor mer än budgeterat.
– Vi har ju ett krav om att nämnden inte får överskrida budgeten med mer än en procent. Och när det gäller OF så handlar det om saker som vi inte kan påverka. Det här har ramlat ner från himlen och vi kan inte säga att vi tar hand om varannan – det är lag på att det här måste verkställas. Det är människor som vi ska hjälpa i en svår situation, säger Rolf Lindström.
Äldreomsorgen och socialbidragen (ekonomiskt bistånd) går mot ett plus-minus-noll-resultat i år, enligt den senaste prognosen. Helårsprognosen pekar mot en bruttokostnad på cirka 19,6 miljoner kronor för det ekonomiska biståndet, inklusive projektet Växling.
“Alltjämt på en låg nivå”
– Hittills har kostnaden för ekonomiskt bistånd legat något högre jämfört med 2023, men vi ligger alltjämt på en låg nivå jämfört med andra kommuner, säger Rolf Lindström.
Antalet hushåll som är i behov av ekonomiskt bistånd har ökat under årets första och andra tertial och i genomsnitt får 188 hushåll ekonomiskt bistånd, mest känt som socialbidrag, varje månad (förra året fick i genomsnitt 176 hushåll ekonomiskt bistånd).
I genomsnitt får 19 ungdomar, mellan 18 och 25 år, samt 82 barnfamiljer ekonomiskt bistånd varje månad.
Under de första åtta månaderna utbetalades sammanlagt cirka 13 258 000 kronor socialbidragskronor, vilket är en ökning med omkring 1,5 miljoner kronor jämfört med 2023 (11 788 000).
Kostnaderna för ekonomiskt bistånd flykting uppgick till cirka 610 000 kronor under det första tertialet, vilket är en minskning med drygt 70 000 kronor jämfört med första tertialet förra året (685 000 kronor).
Kostnaden för projekt Växling uppgår till 343 000 kronor.
Arbetslösheten i Oskarshamns kommun har sjunkit och den låg på 5,7 procent i juli i år.
Ungdomsarbetslösheten, 18-24 år, låg på 6,5 procent.
Av totalt 747 arbetslösa personer var 88 ungdomar mellan 18 och 24 år.
– Jämfört med övriga kommuner i Kalmar län och riket, så ligger vi på en låg arbetslöshet. Vi har en stark arbetsmarknad i Oskarshamn, säger Rolf Lindström.
Individ- och familjeomsorgen går mot ett minus på 5 miljoner kronor, enligt helårsprognosen.
Hälso- och sjukvårdsenheten går mot ett plus på 6 miljoner kronor i år och förvaltningsledningen går mot ett plus på en miljon kronor, enligt samma prognos. Prognosen för helåret landar på 17 minusmiljoner för socialnämndens del.
Nästa år inför kommunen något som kallas för prislappsbudget – där allt får en prislapp, med en jämförelse med riksgenomsnittet och kommuner i Oskarshamns storlek.
“Blir intressant”
– Respektive förvaltning och nämnd har fått i uppdrag att jobba med fokusområden. Vi har valt två fokusområden – ekonomiskt bistånd och äldreomsorgen, där vi har flera och lite mindre boenden, och de är spridda över kommunen. Vi ska jämföra våra kostnader och vår boendestruktur med kostnaderna och boendestrukturerna i jämförbara kommuner. Det blir intressant – och det kommer att ske 2025. Då kommer vi även att jämföra det ekonomiska biståndet med det ekonomiska biståndet i jämförbara kommuner.
Rolf Lindström konstaterar vidare att 51 medborgare stod i kö till ett äldreboende i slutet av augusti. 21 av dem hade väntat i mer än tre månader – varav sju tackade nej till den erbjudna platsen, men de var efter en ny bedömning kvar i kön.
35 personer uppgav att de vill bo i Oskarshamns stad – tre önskade att bo i Kristdala och tre hade Bockara som önskemål.
Fyra ville bo i Figeholm, två önskade att få bo i Misterhult och två uppgav att de vill bo i Påskallavik. Två personer var öppna för att bo på vilket boende som helst i kommunen.
“Åtgärdsplan”
– Vi har haft många i kön på sistone, så förvaltningsledningen kommer att återkomma med en åtgärdsplan på oktobermötet, säger Rolf Lindström.
Det låter som att ni behöver ett boende till i Oskarshamns stad?
– Boenderapporten, som vi jobbar med årligen, talar sitt tydliga språk i den frågan. Kanske kan man tillskapa platser inom den nuvarande fastighetsstrukturen i stan – det kan vara en lösning. Landets äldsta befolkning finns i en stor del av Kalmar län – och vi ser en tydlig trend. Men det är komplext – folk vill bo hemma så länge som möjligt och vi har en nära vård som möjliggör mer omfattande vård- och sjukvårdsinsatser i hemmet. Allt detta måste vi koka ner på ett sätt som gör att vi vet hur vi ska agera i framtiden. Kanske kan vi hitta ett mellanläge under en viss tid – men jag delar nog din uppfattning om att vi på längre sikt måste tillskapa fler platser i centrala Oskarshamn. Vi följer utvecklingen noggrant, svarar Rolf Lindström.
Arkivfoto: Peter A Rosén
Chefredaktör & ansvarig utgivare