Södra delen av Kalmar län har fler konstaterade coronafall än norra delen

Södra delen av Kalmar län har fler konstaterade coronafall än norra delen

2020-03-20 0 av Peter A Rosén

KALMAR LÄN

Merparten av coronafallen, som hittills har registrerats i Kalmar län, är kopplade till den södra länsdelen.

Det berättade smittskyddsläkaren Lisa Labbé Sandelin på en presskonferens under fredagsförmiddagen.

I skrivande stund finns det nio bekräftade coronafall i vårt län. De sju första är kopplade till resor i riskområden, utomlands.

När det gäller de två senaste fallen, så pågår alltjämt en smittspårning. Det finns spår som talar för att personerna ifråga har varit i kontakt med personer som har befunnit sig i riskområden utomlands.

Lisa Labbé Sandelin sa också att det i nuläget är svårt att veta om vi har en samhällsspridning, eller inte, i Kalmar län.

– Det kan vi svara på efteråt. Inkubationstiden ligger på 2–14 dagar – och genomsnittstiden är fem dagar. De flesta får milda symptom. Vi kan i alla fall konstatera att vi inte hade någon samhällsspridning för tio dagar sedan. Då skulle vi ha haft fler fall nu, i sådana fall, förklarade hon.

Just nu provtar man främst dem som är i behov av att bli inlagda. I vissa fall provtas även personal med nyckelfunktioner.

”Önskar att vi kunde provta fler”

– Jag önskar att vi kunde provta fler, precis som man gör i Sydkorea. Men tyvärr är det inte möjligt i dagsläget.

– Jag tror att vi har enstaka fall i dag – men det är bara en tidsfråga innan vi har en samhällsspridning i länet. Vi har även en pågående säsongsinfluensa. Och de patienterna provtas även för covid-19, i och med att symptomen kan vara likartade.

– Men de flesta blir inte speciellt sjuka. Det kan röra sig om hosta, nästäppa, värk och feber. Och man behöver kanske vara borta från jobbet mellan sju och 14 dagar.

Sedan finns det en liten grupp i samhället som riskerar att bli så svårt sjuk i covid-19 att respiratorvård måste sättas in, underströk Lisa Labbé Sandelin.

– Vi har sett att åldern är en mycket viktig komponent. Vi rekommenderar starkt dem som är 70 år, och äldre, att begränsa sitt sociala umgänge.

– De ska vara försiktiga med vem de träffar. Och de ska definitivt inte träffa dem som har luftvägssymptom. Men det är absolut inte som så att alla som är 70 år, och äldre, kommer att bli svårt sjuka.

Men nu handlar det framför allt om att dämpa smittspridningen, fastslog Lisa Labbé Sandelin.

TEXT

Peter A Rosén

peter@oskarshamns-nytt.se

GRAFIK: REGION KALMAR LÄN