Edit Content

Hem

Bonus

Samarbeten

LÄSARservice

ANNONS

Oskarshamns-Nytt

MENY

ANNONS

Aktuellt

Solcellsstödet till privatpersoner ersätts med skatteavdrag

Få vårt nyhetsbrev i din mejlbox

Varje fredag får du aktuella artiklar, tips om evenemang & mycket mer. Fyll i dina uppgifter och bekräfta din e-postadress. Prenumerationen är gratis och du kan avsluta den när som helst:

LÄNET

”Regeringen har beslutat om en ändring i förordningen om stöd för solceller. Ändringen innebär att de privatpersoner som inte får ett beslut före den 15 januari 2021, inte kommer att kunna få sin ansökan beviljad”, skriver länsstyrelsen i ett pressmeddelande.

”Från och med i år ersätts det statliga stödet för solceller med ett skatteavdrag. Om du ska installera grön teknik kan du få skattereduktion för kostnaden för arbete och material. Det gäller installationer som påbörjas och betalas från och med 1 januari 2021. Det fungerar på liknande sätt som rot- och rut-avdrag och det är Skatteverket som hanterar skatteavdraget.”

Detta innebär att alla privatpersoner med ansökningar från 1 april 2020 inte kommer få stöd. Men det kan finns en extra möjlighet för dem och för dem som inte heller har ansökt om rotavdrag för en redan genomförd solcellsinstallation. De kan kontakta leverantören och be att denne ändrar sin faktura i efterhand. Leverantören/företaget har möjlighet (men inte skyldighet) att ändra en redan utställd faktura (från 2020) och lägga till ett avdrag för rot i efterhand.

Senast 2022

”Om köparen betalat hela beloppet för installationen måste leverantören/utföraren kreditera och återbetala detta belopp och sedan ställa fram en ny faktura till köparen med skattereduktion. Efter det lämnas en begäran till Skatteverket senast den 31 januari 2022 med betalningsår 2021.”

För kommuner och företag har regeringen beslutat att solcellsstödet till kommuner och företag förlängs. Totalt föreslås 260 miljoner kronor till stödet under 2021. Beslutet innebär att stöd kommer att kunna beviljas med tio procent till kommuner och företag från den 15 januari 2021.”

”Det kommer inte att bli en ny ansökningsperiod, utan ansökningsstoppet ligger fast. Vi kommer alltså bara kunna ge stöd till de företag och kommuner som redan skickat in en ansökan under 2020.”

GRAFIK

LÄNSSTYRELSEN

+1
0
+1
0
+1
0
+1
0
+1
0
+1
0
+1
0

ANNONS

ANNONS

Dela gärna artikeln med dina vänner

ANNONS

ANNONS

ANNONS

ANNONS

ANNONS

ANNONS