Sommarjobbare såg till att fina Påskallavik blev ännu vackrare

Sommarjobbare såg till att fina Påskallavik blev ännu vackrare

2020-07-29 Av av Peter A Rosén

PÅSKALLAVIK

Oskarshamns-Nytt pratar med några sommarjobbande ungdomar som plockar upp skräp i Påskallavik under onsdagsmorgonen.

Sommarjobbarna får en välförtjänt fikapaus på Hamncaféet i P-vik.

Linus Lönnegren (som bor i Oskarshamn), Alexandra Johansson (Fårbo), William Hägg (Oskarshamn), Alex Zachrisson (Oskarshamn), Louise Tvingsjö (Oskarshamn) och Ruth Nilsson (som bor utanför Oskarshamn) är några av dem som gör fina Påskallavik ännu vackrare.

”Lätt jobb”

– Det var ett väldigt lätt jobb – det fanns nämligen inte mycket skräp att plocka upp, säger Alexandra Johansson.

Arbetspasset inleddes vid klockan 7 på morgonen – och vår tidning pratar med ungdomarna vid 9.30-tiden, då de får en välförtjänt fikapaus på Hamncaféet.

– Vi har inte jobbat så länge än. Vi är bara inne på tredje dagen, av totalt tre veckor, berättar Louise Tvingsjö.

Sammanlagt är tolv sommarjobbare, plus tre handledare, på plats i Påskallavik.

– Det har gått jättebra. Det var förvånansvärt fint här. De är duktiga på att hålla rent själva i Påskallavik, säger Göran Svenson, som är en av handledarna (han har sällskap av Tom Gustafsson och Pontus Gustavsson på handledarfronten).

Var har det varit skräpigast?

–  Vid busshållplatserna. Och lite runt Coop. I Figeholm och Fårbo, där en grupp redan har varit, var det skräpigt vid återvinningsstationerna. Men där städade vi bara utanför. Det är FTI (Förpacknings- och tidningsinsamlingen) som ansvarar för städningen inne på återvinningsstationerna, säger Göran Svenson.

Han berättar att tre gäng med sommarjobbare, och handledare, kör för fullt under tre perioder i sommar (tolv ungdomar och tre handledare i varje gäng och det här är sommarens sista treveckorsperiod).

”Fantastiskt bra”

– Och vi ska ta Misterhult, Kristdala och Bockara någon gång under de närmaste dagarna. Utöver det har vi en del annat också. Vi håller, exempelvis, koll så att det inte försvinner några checkpoints från Hittaut. Vi utför underhåll på dem också. Hittaut har visat upp rekordsiffror överallt i Sverige. I Oskarshamns kommun har vi mellan 2 100 och 2 200 deltagare. Det är fantastiskt bra, säger Göran Svenson, som är ordförande i SOK Viljan.

En hel del av sommarjobbarnas arbete är kopplat till O-Ringen, som ska anordnas här 2023. Därför har de, exempelvis, varit i Hycklinge Hage, utanför Oskarshamn, och byggt självstängande grindar, så att folk kommer igenom på ett enklare sätt.

Ungdomarna har även byggt broar och spänger och rensat stigar.

Tack vare en statlig satsning kunde Oskarshamns kommun anställa fler feriearbetare under den här sommaren.

TEXT & FOTO

Peter A Rosén

peter@oskarshamns-nytt.se

Louise Tvingsjö och Ruth Nilsson plockar skräp i Påskallavik.
Göran Svenson är en av handledarna.
Louise Tvingsjö och Ruth Nilsson vid hamnen i Påskallavik.
Dela gärna artikeln: