Söndagskrönikan: ”Vad i hela helvete?!”

Söndagskrönikan: ”Vad i hela helvete?!”

2020-08-02 0 av Caroline Andersson


SÖNDAGSKRÖNIKAN

Häromkvällen låg jag och slötittade på teve när ett ett inslag i ”Aktuellt” fick mig att studsa till.

Till min obeskrivliga förvåning och tilltagande ilska handlade reportaget om hur hemarbete vid ett icke ergonomiskt skrivbord efter några månader gett en medelålders, välutbildad och välavlönad kvinna problem med musarm.

Vad i hela helvete?!

En snabb koll i almanackan gav vid handen att vi befann oss i slutet av juli, det här var med andra ord inte ett dåligt aprilskämt.

Menar public service på fullt allvar att det är motiverat med snyftreportage om människor som i coronakrisen kan jobba hemma?

Jag och många med mig har snart avverkat vår välbehövliga sommarledighet och börjar ladda upp för återgång till vårt dagliga slit.

Arbetsuppgifter som inte kan utföras i bekvämligheten av våra egna hem utan jobb som kräver att vi fysiskt förflyttar oss till våra uppdrag.

Jag är priviligierad som kan sitta ensam i min bil på väg till jobbet och på mina rundor mellan mina städuppdrag.

”Så är det inte för alla”

I många fall är mina kunder inte hemma och är de det, har jag gott om svängrum och väl utarbetade rutiner för att hålla social distans och god hygien.

Men så väl är det inte för alla.

Många jobbar i utsatta yrken: busschaufförer, undersköterskor, butiksanställda, för att nämna några.

Vi står fortfarande mitt upp i en pandemi och även om gränser öppnats och restriktioner i vissa länder mjukats upp är det långt kvar innan vi ser ett slut på social distansering och en vardag som liknar den vi var vana vid innan covid-19 lamslog vår värld.

Så, ja, jag blir förbannad när musarm och tennisarmbåge orsakad av fel höjd på skrivbordet man ställt upp vid panoramafönstret i villaförorten motiverar ett reportage på bästa sändningstid.

Lika irriterad blir jag när kvällspressen slår upp en försenad hemresa från Spanien, dit man rest av egen fri vilja för semester i andelslägenheten, som en krigsrubrik.

”Fy skäms”

Fy skäms!

Varför inte istället göra ett angeläget reportage om dem som blivit av med sin inkomst som en följd av coronakrisen?

Eller alla de som gått eller går tillbaka till ett utsatt arbete igen för att de inte har möjlighet att jobba hemifrån.

Vi har lång väg kvar till vaccin och en virusfri vardag, så snälla:

håll avståndet, håll kontakten och håll ut.

TEXT

Caroline Andersson

caroline@oskarshamns-nytt.se