Spännande fynd: Hittade oöppnat paket från 1929 under vindstrappan

Spännande fynd: Hittade oöppnat paket från 1929 under vindstrappan

2021-01-11 0 av Annicka Gunnarsson


LÄNET

”Kan det bli mer spännande än såhär att äga en gammal gård? Att hitta ett oöppnat paket från 1929 (92 år gammalt!!!) under vindstrappan? Tror inte det.”

Så inleder Erika Wahlnemo i Ålem ett inlägg på Instagram med bilden på ett gammal paket omsorgsfullt inslaget i brunt papper och ombundet med snöre.

Det var av en slump som Erika Wahlnemo och maken Jacob Werner hittade det gamla paketet på sin gamla gård som ligger i skogen mellan Ålem och Bäckebo. Paketet var inte så stort men tungt, 2,4 kg, står det skrivet med snirklig text.

Paketet, som har skickats till Herr Larsson i Skrika utanför Grönskog, är omsorgsfullt inslaget i brunt papper och ombundet med snöre. På etiketten framgår det att paketet skickats mot postförskott från Luth & Roséns Elektriska Aktiebolaget i Stockholm.

”Otroligt fynd”

”Någon som har en gissning på vad det kan innehålla? Eller ska sådana skatter öppnas överhuvudtaget?” fortsätter Erika Wahlnemo i inlägget på Instagram.

Bland kommentarerna gissas innehållet på allt från textilier, till något slags beslag, kanske gångjärn och skruv? Någon gissar på byggdetaljer och några hoppas att paketet innehåller guld med tanke på paketets tyngd.

Bara man ser paketet så blir man ju genast nyfiken på innehållet och det tyckte parets följare på Instagram också.

”Vansinnigt spännande” skriver en följare i en kommentar.

”Jag skulle inte kunna motstå frestelsen. Öppna!” skriver en följare entusiastiskt.

”Otroligt fynd! Så vansinnigt spännande! Klart du måste öppna och låta oss vara med på unboxing.”

Följare på makarnas Instagram-konto

Restaurerar ett ödehus till permanent boende

Erika Wahlnemo och maken Jacob Werner driver Wahlnemo/Werner Byggnadsvård i Ålem. Företaget arbetar främst med rådgivning av byggnadsvård och traditionellt hantverk. Hållbarhet är en viktig del i företagets arbete.

Paret flyttade för några år sedan ner till Kalmar från Junsele i Ångermanland och Erika är ursprungligen från Strömsund i Jämtland. Idag bor de i Ålem samtidigt som de restaurerar gården, ett ödehus, som ligger i skogen mellan Ålem och Bäckebo. Arbetet med att restaurera huset går sakta men det får ta den tid det tar säger Erika och berättar att hon just nu är föräldraledig med parets andra barn.

”Arbetet med att restaurera huset går sakta men det får ta den tid det tar.”

Erika Wahlnemo

”Planen är att så småningom flytta dit permanent. Det går inte så fort när man har två små barn men det visste vi om. Från start har vi haft en generös tidsplan där plats för annat i livet utöver restaureringen getts utrymme. Det ska kännas roligt och det är bra att ta sig tid att lära känns huset innan man börjar göra några större åtgärder” tipsar Erika Wahlnemo.

Hittade paketet av en slump

Det var av en ren slump som makarna hittade paketet under vindstrappan.

”Lyser man med en ficklampa under trappan ligger det en massa blandade saker där, mestadels gamla skor” berättar Erika och fortsätter.

”Jag lyste som hastigast in en sväng som jag gör ibland för att se om jag ser något nytt och det kan man säga att jag gjorde denna gång”.

Erika Wahlenmo berättar att paketet från leverantören i Stockholm skickades som till Herr Larsson som då bodde i Skrika. Herr Larsson flyttade sedermera till makarna Wahlnemo/Werners gård och där hamnade paketet av någon outgrundlig anledning under vindstrappan och glömdes bort.

Se när paret öppnar paketet

2021, alltså 92 år efter att paketet skickats, hittar makarna paketet under vindstrappan. Här kan du se filmklippet när Erika Wahlnemo öppnar det gamla paketet medan maken Jacob Werner filmar.

Packsedel av tunt papper

Filmklippet visar när Erika öppnar paketet. Det innehåller en packsedel av mycket tunt papper. Erika sprättar försiktigt upp kuvertet med packsedeln där det framgår det att paketet innehåller två lager till en gammal motor.

Erika berättar för vår tidning att enligt följesedeln så ska paketet innehålla fyra artiklar men det var bara två så troligen så fanns det ett paket till.

”Herr Larsson kanske inte behövde öppna paketet just då så det fick följa med till den nya gården när de flyttade dit och då blev det väl så att de förvarade paketet under vindstrappan.”

Erika Wahlnemo gissar hur paketet hamnade under trappan
Den 92 år gamla packsedeln från Luth & Roséns Elektriska AB i Stockholm.

Kanske någon annan hittar det om hundra år

Vad ska ni göra med paketet nu undrar vår tidning?

”Vi vet inte riktigt vad vi ska göra med det men tanken har väl varit att lägga tillbaka det och kanske komplettera det med ett meddelande. Det har vi också fått flera förslag om, så att någon annan också kan hitta det i framtiden. Men det vore roligt att få veta mer och om vad för typ av maskin de är gjorda för” avslutar Erika Wahlnemo.

”Det vore roligt att få veta mer och om vad för typ av maskin de är gjorda för.”

Erika Wahlnemo
Det omsorgsfullt inslagna paketet innehöll två lager till en gammal maskin.

Vet du något om vilken typ av maskin lagren är till för? Kontakta oss gärna på tipsa@oskarshamns-nytt.se

FAKTA / LUTH & ROSÉNS ELEKTRISKA AKTIEBOLAG

Luth & Roséns Elektriska AB var ett verkstadsföretag bildat 1885 med sin huvudsakliga verksamhet i Stockholm. Företaget bildades av ingenjörerna John Luth och Ivar Rosén. De flesta uppdrag man fick bestod i att installera elektrisk belysning i bostadshus och fabriker. Senare bestod tillverkningen främst i elektriska och mekaniska maskiner på beställning. Företaget hade som mest 1500 anställda och köptes upp av konkurrenten ASEA på 30-talet. Fabrikens tillverkning lades ner 1968. Källa: Wikipedia.

FOTO: WAHLNEMO/WERNER BYGGNADSVÅRD