Spridningen av covid-19 fortsätter att öka i länet: ”Kommer smittan in i en verksamhet sprider den sig väldigt snabbt”

Spridningen av covid-19 fortsätter att öka i länet: ”Kommer smittan in i en verksamhet sprider den sig väldigt snabbt”

2022-07-15 Av av Oskarshamns-Nytt

Annons: Nationaldagen 6 juni

LÄNET

Under den senaste veckan har spridningen av covid-19-viruset fortsatt att öka i vårt län – inte minst inom flera kommunala verksamheter.

Det skriver Region Kalmar län i ett pressmeddelande på fredagen.

”Därför är det viktigt att stanna hemma vid minsta symtom och se till att man tar sina påfyllnadsdoser av vaccin”

LISA LABBÉ SANDELIN, SMITTSKYDDSLÄKARE I REGION KALMAR LÄN

– Kommer smittan in i en verksamhet sprider den sig väldigt snabbt. Därför är det viktigt att stanna hemma vid minsta symtom och att se till att man tar sina påfyllnadsdoser av vaccin. Det är en uppmaning som gäller alla, säger smittskyddsläkaren Lisa Labbé Sandelin.

Lisa Labbé Sandelin är smittskyddsläkare i Region Kalmar län.

”Trots att det enbart förekommer begränsad provtagning är antalet bekräftade fall högre än tidigare somrar. Omikronvarianten BA 5 är för närvarande helt dominerande bland dem som insjuknat i länet”, skriver regionen.

”Mer smittsam”

– Det är en mer smittsam variant som kan ta sig förbi immunförsvaret både hos vaccinerade personer och personer som har haft covid-19. Men både vaccination och genomgången sjukdom är ett bra skydd mot allvarlig sjukdom och död, säger Lisa Labbé Sandelin.

”Inom vården märks den senaste veckan ingen ökad belastning av inneliggande med covid-19. Sedan början av juli använder personal inom sjukvården och den kommunala omsorgen munskydd vid nära patientkontakt. Vid sjukdomsutbrott råder munskydd i alla situationer”, skriver regionen.

Påfyllnadsdos

”Det går att boka sig för vaccination via 1177.se. För gruppen 12–17 år ges en första och andra dos. För personer 18–64 år ges också en tredje dos och för dem som fyllt 65 år eller tillhör någon riskgrupp dessutom en fjärde dos.”

”I början av hösten kommer de som är över 65 år eller tillhör en riskgrupp att kunna få ytterligare en påfyllnadsdos. Det kommer då också att ges möjlighet för 18–64-åringar att ta en fjärde dos”, skriver regionen.

Regionen kommer i augusti att återkomma med mer information om den fortsatta vaccinationskampanjen.

Foto: Region Kalmar län

Dela gärna artikeln med dina vänner: