Statlig hemsida marknadsför Sverige i omvärlden som ett land med generösa bidrag

Statlig hemsida marknadsför Sverige i omvärlden som ett land med generösa bidrag

2020-09-04 0 av Peter A RosénSVERIGE

Den officiella, statliga, hemsidan www.sweden.se marknadsför Sverige i omvärlden som ett land med mycket generösa bidrag och förmåner.

Hemsidan – som finns på flera språk – och nås via de svenska ambassadernas hemsidor informerar exempelvis om att papperslösa har rätt till vård och tandvård och att Sverige har världens längsta betalda föräldraledighet.

Detta är något som har resulterat i hård kritik, rapporterar TV4.

Hemsidan www.sweden.se produceras av myndigheten Svenska institutet.

Hemsidan informerar bland annat om att även de som går utan jobb får betald föräldraledighet och att en familj med sex barn får 7 500 kronor i barnbidrag per månad – plus 4 240 kronor i flerbarnstillägg.

Myndigheten berättar också att svensk sjukvård nästan är gratis och gäller även dem som har fått avslag på sin asylansökan och gömmer sig.

I TV4 påpekar myndigheten att det är viktigt att informera om Sveriges välfärdssystem. Förhoppningen är att fler ska flytta hit.

”Helt orimligt”

– Det är helt orimligt. Om man uttryckligen berättar att man kan få väldigt mycket pengar om man har många barn och om man berättar om vilka förmåner man har om man stannar kvar i landet illegalt – då skickar man helt enkelt fel signaler om vad Sverige vill vara. Och det borde regeringen ta ansvar för, säger moderatledaren Ulf Kristersson till TV4.

Utrikeshandelsministern Anna Hallberg (S) ska ha ett möte med myndighetschefen, Madeleine Sjöstedt, för att diskutera hemsidans innehåll.

”Olycklig balans”

– Jag tycker att det är viktigt att ha en balanserad information – och att inte locka hit människor bara på grund av vår välfärd. Det är i sådana fall en olycklig balans. Jag kommer att tala med generaldirektören för Svenska institutet, för att förstå deras grund till att man lägger upp just den delen av informationen, säger hon till TV4.

TEXT & FOTO

PETER A ROSÉN

peter@oskarshamns-nytt.se