Statsminister Magdalena Andersson (S) avgår om justitieministern fälls i misstroendeomröstningen

Statsminister Magdalena Andersson (S) avgår om justitieministern fälls i misstroendeomröstningen

2022-06-02 Av av Annicka Gunnarsson

SVERIGE

Statsminister Magdalena Andersson (S) riktar stark kritik mot oppositionen efter att Sverigedemokraternas gruppledare Henrik Vinge yrkade på en misstroendeomröstning mot justitie- och inrikesministern Morgan Johansson (S) tidigare idag.

”Det är fullständigt oansvarigt”, säger statsministern.

Statsminister Magdalena Andersson (S) säger på en presskonferens att hon avgår om Morgan Johansson fälls i en misstroendeomröstning och förklarar läget med skarp kritik mot Sverigedemokraterna samt Moderaterna, Kristdemokraterna, och Liberalerna som stödjer misstroendet.

”Det pågår ett krig i vårt direkta närområde. Vi befinner oss i ett mycket känsligt läge för vår Nato- ansökan tillsammans med Finland. Att då skapa ett läge och politisk oreda och osäkerhet. Det är fullständigt oansvarigt. Det är oerhört. Vi är inte i ett läge för politiskt spel i Sverige. Det här är farligt på riktigt. Svenska folket förtjänar politiker som agerar ansvarsfullt i det här läget. Svenska folket förtjänar bättre.”

Vad som händer om oppositionen lyckas samla en majoritet bakom misstroendet?

”Ja då blir det regeringskris. Och det är inte vad Sverige behöver nu”, säger Magdalena Andersson (S).

Kommer du att avgå då?

”Självklart. Därför att självklart är det så därför att i Sverige så har vi kollektivt beslutsfattande i regeringen. De politiska beslut som vi fattar i Sverige de fattar vi tillsammans i regeringen och om man avsätter en minister på grund av politiska beslut då avsätter man naturligtvis hela regeringen. Det är en självklarhet”, säger Magdalena Andersson (S).

Foto: Ninni Andersson/Regeringskansliet

Dela gärna artikeln:

Annons: Hela Sverige ska leva Oskarshamn