Stefan Löfven avgår i höst

Stefan Löfven avgår i höst

2021-08-22 Av av Annicka Gunnarsson
Annons: Oskarshamns kommun

SVERIGE

Stefan Löfven kommer att avgå som statsminister och Socialdemokraternas partiledare i höst. Det meddelade han i samband med sitt sommartal från Runö i Åkersberga under söndagen.

– Det är inte lätt, men rätt. Det är det viktigaste, sade Stefan Löfven i sitt sommartal.

Ny partiledare till nästa val

– I nästa års valrörelse så kommer Socialdemokraterna att ledas av någon annan än mig, säger Löfven i samband med sitt sommartal på söndagsförmiddagen.

– Jag har meddelat partiets verkställande utskott och valberedningens ordförande att jag vill lämna uppdraget som partiordförande på partikongressen i november och därefter också be om att bli entledigad som statsminister.

Beslutet har mognat fram

Löfven har varit inställd på att fortsätta en mandatperiod till och att beslutet att avgå har mognat fram under en tid.

 – Jag har snart varit partiordförande under tio år, statsminister under sju. Det har varit fantastiska år. Jag har haft fokus på att oförtrutet göra det bästa för Sverige och alla som lever i vårt fantastiska land.

– Men allting har ett slut och jag vill ge min efterträdare de allra bästa förutsättningarna, säger Löfven.

Arkivfoto: Ninni Andersson/Regeringskansliet

Mer läsning:

Stefan Löfven (S) avgår: ”Jag blev lite blev förvånad”

Dela gärna artikeln: