Stihna Johansson Evertsson (C) tycker att kommunalrådsarvodet i Högsby borde höjas

Stihna Johansson Evertsson (C) tycker att kommunalrådsarvodet i Högsby borde höjas

2022-04-06 Av av Peter A Rosén

Annons: Smålandshamnar

HÖGSBY KOMMUN

Kommunalrådsarvodet i Högsby kommun borde höjas en aning från och med nästa år.

Det anser det nuvarande kommunalrådet Stihna Johansson Evertsson (C), som kandiderar till riksdagen och därför lämnar kommunpolitiken i höst.

Under tisdagens kommunledningsutskottssammanträde fanns revideringen av arvodesnivåerna till de förtroendevalda politikerna, under perioden 2023–2026, med som en av punkterna på dagordningen.

Något beslut togs dock inte – frågan ska utredas ytterligare, och det är kommunchefen Anders Johansson som håller i den utredningen.

”Jag ska ju inte sitta kvar som kommunstyrelseordförande efter valet, så jag dristade mig till att föreslå en arvodeshöjning”

STIHNA JOHANSSON EVERTSSON (C), KOMMUNALRÅD I HÖGSBY KOMMUN

– Jag ska ju inte sitta kvar som kommunstyrelseordförande efter valet, så jag dristade mig till att föreslå en arvodeshöjning, säger Stihna Johansson Evertsson.

Som kommunstyrelsens ordförande har hon i dag 54 700 arvodeskronor per månad. Det är 75 procent av riksdagsledamotsarvodet, som ligger på 71 500 kronor.

Högre i Mönsterås

Partikamraten Anders Johansson (C), som är kommunstyrelseordförande i grannkommunen Mönsterås, får 62 910 kronor i arvode per månad (det är 88 procent av riksdagsledamotsarvodet).

Lars Rosander (C), som är kommunstyrelseordförande i Högsbys grannkommun Hultsfred, har 55 770 arvodeskronor per månad (78 procent av riksdagsledamotsarvodet).

Andreas Erlandsson (S), som är ordförande i kommunstyrelsen i grannkommunen Oskarshamn, får 67 925 kronor per månad i arvode (95 procent av riksdagsledamotsarvodet).

”Min bedömning är att kommunstyrelsens ordförande har lite mer att göra i en kommun som har utskott, jämfört med kommuner som har nämnder”

– Min bedömning är att kommunstyrelsens ordförande har lite mer att göra i en kommun som har utskott (vilket Högsby har), jämfört med kommuner som har nämnder, säger Stihna Johansson Evertsson.

– Det var mitt lilla medskick – och det tyckte jag att jag kunde skicka med i och med att jag inte aspirerar på den platsen efter valet. Det finns följaktligen inget egenintresse i detta. Revideringen av arvodena ska ju inte börja gälla förrän i januari 2023. Detta kommer således inte att gälla mig själv.

Hur stort borde kommunstyrelseordförandens arvode vara i Högsby, tycker du?

– Jag vill betona att jag inte drivs av arvodesfrågan – men jag tycker att man kan titta på det. Kanske kan vi ha samma nivå som man har i Mönsterås, men jag tänker inte lägga mig i diskussionen på detaljnivå. Men jag tycker att man ska se över det, så att inte folk väljer att vara någon annanstans på grund av arvodesnivåerna. Vi behöver duktiga politiker även i Högsby kommun. De som har en bättre utbildning och ett bättre jobb ska inte exkluderas.

”Bredare ansvarsområde”

– Jag vet att inläsning och allt sådant skiljer sig jämfört med kommuner som har nämnder. Det är ganska många hundra sidor till som du faktiskt måste läsa. Det är ett bredare ansvarsområde. Du ska hantera både den sociala sidan (socialutskottet) och utbildningssidan (utbildningsutskottet), plus allt annat, om du sitter som kommunstyrelseordförande i en kommun som har utskott i stället för nämnder. Då är det rimligt att man inte underkompenserar i alla fall.

”Du ska vara politiker för att du vill göra skillnad, det är det absolut viktigaste”

– Man ska givetvis ha betalt för sitt jobb – men det är inte bra om det är det som är driftkraften. Du ska vara politiker för att du vill göra skillnad, det är det absolut viktigaste. Men när man ska lämna båten, så känns det rimligt att komma med en reflektion. Det är viktigt att människor tycker att uppdraget är intressant. I dag har en rektor i Högsby kommun mer i månaden än vad kommunstyrelsens ordförande har, för att nämna ett exempel. Det är klart att det är lite skillnad på ansvar. Man kan fundera kring hur maktbalansen påverkas när i princip alla på chefssidan har mer i månaden än politikerna. Makten sitter inte i arvodet, men det vore i alla fall bra om skillnaden inte blir alltför stor, som jag ser det. Men samtidigt ska inte politiker ha så vansinnigt mycket mer än vad folk i allmänhet har. Det finns många aspekter i den här frågan. Det viktigaste av allt är att man tycker att man har ett bra och härligt arbete – och det tycker jag att jag har.

”Jag vill aldrig gå utanför dörren innan jag har läst dagens tidning”

Som kommunstyrelseordförande har man givetvis mycket att göra. Beskriv hur en arbetsdag kan se ut…

– Det där är upp till varje person, givetvis – men jag själv vill aldrig gå utanför dörren innan jag har läst dagens tidning. Det börjar jag med. Jag tycker att det är viktigt att man först inhämtar den aktuellaste informationen innan man går vidare med dagen. Sedan är det möten som oftast hålls mellan klockan 08:30 och 16:00. Det är antingen utskottsmöten eller kommunstyrelsemöten, eller möten med intresseforum och föreningar. Sedan ska kommunstyrelseordföranden vara med på olika kontroller – alltifrån Arbetsmiljöverket till arkivtillsyner, med mera.

”Det händer relativt ofta att jag är uppe vid 4 på morgonen och börjar med inläsningen”

– Sedan är det exempelvis stämmor i de olika bolagen. Listan är lång. Och mellan mötena ska man organisera sin almanacka och se till att alla dessa möten får plats. Och sedan gäller det att vara inläst inför varje möte. Det händer relativt ofta att jag är uppe vid 4 på morgonen och börjar med inläsningen. Det är kopplat till hur fylld almanackan är.

Kvällsmöten

– Sedan är kvällarna oftast fyllda med olika politiska möten. Är det inte fullmäktigesammanträden, så är det möten inför fullmäktigemötena – eller partimöten i kretsen. Jag är ju dessutom aktiv inom Centerpartiet på distriktsnivå, där jag är ordförande. Under ett valår är man ute på medlemsmöten i alla kretsar i länet. Det är mastiga arbetsdagar, säger Stihna Johansson Evertsson.

”Jag behöver inte så mycket sömn”

Det blir inte mycket sömn?

– Nej, jag behöver inte så mycket sömn. Det som är extremt är ju att det blir så många kvällsmöten. Men kommer det någon dag där det inte är möten mellan 08:30 och 16:00, så kan det vara bra med en middagsvila med tanke på att det blir oerhört många timmar på totalen varje vecka.

Hur ser helgerna ut för ett kommunalråd?

– Ja, då kan det vara invigningar och jubileumstillställningar med föreningar. Och vid Valborg är man ute och Valborgstalar någonstans i kommunen eller i en angränsande kommun. På nationaldagen håller man också ett tal, vanligtvis. Många högtidsdagar är uppbokade i normalfallet. Det är väl kanske det som är lite mer komplicerat för familjen att köpa att det nästan alltid är så. Under de två senaste åren har det dock sett lite annorlunda ut på grund av pandemin.

Hur ser semestern ut för ett kommunalråd?

– Jag ser till att min telefon är på och jag kollar mejlen varje dag. Och jag brukar lämna mitt privata telefonnummer till räddningstjänsten i beredskap under sommarveckorna, för att slippa vara tillgänglig på kommuntelefonen precis hela tiden. I händelse av ett akutläge ser jag till att alltid ha med mig den privat telefonen. Och de får ringa in mig när de behöver min underskrift.

Du har ingen formell ersättare under din semester?

– Bara om jag åker långt bort och därför inte kan fullgöra mina plikter om det händer något. Men i övrigt ser jag till att inte vara längre hemifrån än att det oftast går att lösa situationen på något sätt.

– I år har vi dessutom börjat med att signera digitalt.

Jag förstår inte hur du får ihop livet i övrigt, med tanke på hur mycket du jobbar…

– Mina barn är inte så förtjusta alla dagar i veckan – men man får ta vara på de tillfällena som man får tillsammans och göra något riktigt bra av det. Det är tur för dem att de har minst en förälder till. I och med att de har en extrapappa också, så fungerar livet ändå bra för oss, säger Stihna Johansson Evertsson.

Arkivfoto: Peter A Rosén

Dela gärna artikeln: