Edit Content

Hem

Extra

Tjänster

Kundservice

ANNONS

Oskarshamns-Nytt

ANNONS

Aktuellt

Stora prisskillnader online och i butik

ANNONS

HANDEL

Priserna på nätet och i fysiska butiker kan skilja sig åt betydligt. I takt med att e-handel vuxit i popularitet har framförallt priserna på varor online pressats allt mer och för vissa varor är skillnaden större än för andra. 

Den digitala tekniken har lett till ett nytt sätt att konsumera – nätbutiker. Denna nya form av handel erbjuder kunderna bekvämlighet, flexibilitet och ett stort urval var man än befinner sig genom köp från datorn, surfplattan eller mobilen. Något motsvarande finns inte i den fysiska världen. Kunderna behöver inte lämna sitt hem och kan med några få klick hitta det de söker.

Å andra sidan har de fysiska butikerna fortfarande vissa fördelar, även om åsikterna varierar beroende på vem man frågar. Den omedelbara möjligheten att ha en produkt framför sig, att kunna ställa frågor och prova innan man köper är några exempel.  

Billigare att köpa snus online 

På nätet har det blivit nödvändigt för många företag att sänka priserna för att kunna ha en chans i konkurrensen på marknaden. Till exempel är det idag ofta billigare att köpa snus online. Bland annat genom försäljning av snus i storpack som inte finns att tillgå i de flesta fysiska butiker. Detta ger ett billigare styckpris på varje dosa. 

Att nätpriserna är lägre beror ofta på att företagen har mindre omkostnader för sina webbutiker jämfört med fysiska butiker. Till exempel behöver de inte betala hög hyra för en butikslokal centralt, och kan ha färre anställda eftersom det krävs mindre service.  

Stora prisskillnader på apoteken 

Priserna på nätet kan alltså skilja sig avsevärt från butikspriserna. För konsumenter kan detta få direkta konsekvenser för privatekonomin. Det gäller att göra efterforskning om man vill hitta de billigaste priserna – något som inte är möjligt för alla personer. Äldre och personer som har svårt att hantera teknik kan drabbas ekonomiskt av att bland annat läkemedel och andra varor från apoteken ofta är betydligt dyrare i fysiska butiker.  

En granskning från 2021 visade stora prisskillnader på receptfria läkemedel beroende på om de köpts på webben eller i fysisk butik. Vidare granskningar i januari 2023 visade att priset på bland annat allergiläkemedel kan vara fyra gånger högre i butik jämfört med på nätet. Apoteken själva menar att skillnaderna beror på högre kostnader för personal och lokaler, samt ökad konkurrens inom e-handeln.  

Kunder riskerar bli lurade av bluffreor 

Att hitta sina önskade produkter och tjänster till lägsta pris kan kräva tid och tålamod. Ett vanligt sätt att hitta de lägsta priserna idag är genom gratis jämförelsehemsidor på nätet, eller genom att själv kolla upp pris i olika butiker samt på webben. Det är dock inte alltid påstådda prissänkningar håller vad de lovar, då vissa företag sysslar med bluffreor genom att först höja priserna markant.  

Nackdelar och fördelar med e-handels utbredning 

Trots framsteg inom teknik och kommunikation som ger ökad tillgång till varor till lägre priser, finns även vissa nackdelar med den utbredda e-handeln. Prisskillnaderna kan göra att det blir svårt för mindre eller nystartade företag att klara sig i konkurrensen.  

Upplevelsen av Sveriges stadskärnor, särskilt i mindre städer och samhällen, riskerar att försämras när butiker tvingas att stänga på grund av dålig lönsamhet då folk vänder sig till nätet. Personer som har svårt att hantera teknik eller föredrar att handla i lokala butiker drabbas mest av förändringen. Samtidigt ser många e-handeln som en trygghet tack vare hemleverans och möjlighet att spara pengar.

Foto: Imgur

+1
0
+1
0
+1
0
+1
0
+1
0
+1
0
+1
0

ANNONS

Dela gärna artikeln med dina vänner

ANNONS

ANNONS

ANNONS

ANNONS

ANNONS

ANNONS

ANNONS