Stort ras för Oskarshamns kommun i Lärarförbundets skolrankning

Stort ras för Oskarshamns kommun i Lärarförbundets skolrankning

2021-11-17 Av av Oskarshamns-NyttLÄNET

Mönsterås är den kommun i Kalmar län som klarar sig bäst i Lärarförbundets rankning Bästa skolkommun med en 14:e plats. Generellt klarar sig kommunerna i länet övervägande bra. Högsby landar på plats 41. Men skillnaderna inom länet är stora. Vimmerby ligger på plats 185. Oskarshamn har rasat ner från 24:e plats till plats 111.

Det skriver Lärarförbundet i ett pressmeddelande.

– Det är så underbart, tycker jag. Att vi har stärkt resultaten, att vi har välutbildade lärare och att vi har en hög lärartäthet. Det är framgångsfaktorer. Det här måste vi fira, säger Jacqueline Doohan (C), som är ordförande i barn- och utbildningsnämnden i Mönsterås kommun.

Jacqueline Doohan (C). Foto: Pierre Stjernfeldt

För tjugonde året i rad presenterar Lärarförbundet sin rankning Sveriges Bästa skolkommun. I Kalmar län toppas listan i år av Mönsterås (14), Borgholm (30) och Kalmar (32). I hela landet är Övertorneå etta.

Så här rankas kommunerna i vårt län:

Mönsterås, plats 14 (plats 63 förra året)

Borgholm, plats 30 (plats 161 förra året)

Kalmar, plats 32 (plats 9 förra året)

Emmaboda, plats 37 (plats 93 förra året)

Högsby, plats 41 (plats 23 förra året)

Nybro, plats 61 (plats 36 förra året)

Torsås, plats 64 (plats 130 förra året)

Västervik, plats 95 (plats 94 förra året)

Oskarshamn, plats 111 (plats 24 förra året)

Hultsfred, plats 136 (plats 126 förra året)

Mörbylånga, plats 161 (plats 177 förra året)

Vimmerby, plats 185 (plats 132 förra året)

”De kriterier vi mäter ger en tydlig bild av en kommun”

JOHANNA JAARA ÅSTRAND, LÄRARFÖRBUNDETS FÖRBUNDSORDFÖRANDE

– De kriterier vi mäter ger en tydlig bild av en kommun. När politiken vet att satsa på sina rektorer, lärare och elever så märks det i såväl elevresultat som i lärarnas arbetsförutsättningar. Det handlar om ekonomiska förutsättningar, politisk ambition och prioriteringar, säger Lärarförbundets förbundsordförande Johanna Jaara Åstrand.

Jämfört med resten av landet klarar sig kommunerna i Kalmar län relativt bra i Bästa skolkommun. Tio av tolv kommuner ligger på den övre halvan i undersökningen.

Resurstilldelningen, lärartätheten och andelen barn i förskolan hör till Kalmar läns relativa styrkor i årets rankning, medan länets kommuner placerar sig lägre när vi jämför lärarlönerna och andelen som fullföljer gymnasiet.

Stora skillnader

Bästa skolkommun rankar inte enskilda skolor eller lärare, fokus är hur kommuner har satsat på sin skola utifrån tio olika kriterier. I Kalmar län är skolornas förutsättningar väldigt olika.

Kalmar är 11 procent av lärarna i grundskolan obehöriga – i Högsby (där andelen är högst i länet) hela 54 procent.

Skillnaderna i förutsättningar syns också i elevernas resultat. I Borgholm går 90 procent av eleverna ut årskurs nio med godkänt i samtliga ämnen – att jämföra med 62 procent i Högsby, som ligger sämst till i länet.

”Systemfel”

Efter 20 år läggs nu Bästa skolkommun ned. Skillnaden mellan olika kommuner, och mellan olika skolor, är för stora. Lärarförbundet menar att den enda lösningen är att staten tar över huvudansvaret för finansieringen av skolan.

– Vi ser i vår granskning att kommunerna långt ned på listan lämnas i sticket. De har problem med resurser, resultat och lärartäthet och inget händer, år efter år. Sverige får inte nöja sig med detta. Det handlar om ett systemfel som kommunerna inte kan rätta till på egen hand. Staten måste kliva fram och säkra en likvärdig och bra skola i hela landet, säger Johanna Jaara Åstrand. 

FAKTA / BÄSTA SKOLKOMMUN

  • Lärarförbundet utser Sveriges bästa skolkommun för att sätta fokus på kommunernas viktiga roll som skolans huvudmän.
  • Undersökningen är den största i sitt slag. Till grund för rankningen ligger tio kriterier som vi bedömer som viktiga för att mäta skolans arbetsförutsättningar och resultat.
  • Läs mer på Lärarförbundets webb.

Mer information om rankningen är gjord hittar ni här.

Tabeller

Så klarar sig kommunerna i Kalmar län i Bästa skolkommun 2021

KommunRankning 2021
Mönsterås14
Borgholm30
Kalmar32
Emmaboda37
Högsby41
Nybro61
Torsås64
Västervik95
Oskarshamn111
Hultsfred136
Mörbylånga161
Vimmerby185

Topprankade kommuner i hela landet

Kommun
1. Övertorneå
2. Vadstena
3. Älvsbyn
4. Åmål
5. Arvika
6. Gullspång
7. Ydre
8. Lindesberg
9. Orsa
10. Arvidsjaur

Foto: Freepik

Dela gärna artikeln med dina vänner:

Annonsera digitalt lokalt