Suicidpreventiva dagen uppmärksammas med ljusmanifestation

Suicidpreventiva dagen uppmärksammas med ljusmanifestation

2021-09-08 Av av Annicka Gunnarsson

OSKARSHAMN

Nu på fredag den 10 september uppmärksammas WHO:s internationella suicidpreventiva dag i Kalmar län. Flera aktörer samverkar för att gemensamt uppmärksamma suicid och för att minnas de som inte längre är med oss.

Med anledning av Suicidpreventiva dagen fredag den 10 september arrangeras ett flertal aktiviteter och evenemang – några fysiska, andra digitala – runt om i länet.

Ljusmanifestation i stadsparken

I Oskarshamns stadspark arrangeras en ljusmanifestation på fredagskvällen för att uppmärksamma psykisk ohälsa. Ulrika Karlsson, lokal volontär för Suicide Zero och SPES, tänder ljus i stadsparken som tillsammans med Nicole Sandoval tolkar låtar i form av dans. BirdNhead bidrar med stämningsfull musik.

Döderhults församling tänder ljus

Döderhults församling ordnar med ljuständning i kyrkorna i Bockara, Döderhult, Kristdala och Påskallavik mellan 17-19 på fredagskvällen. Välkommen att tända ett ljus för de som inte orkade, för alla som kämpar och för oss som finns kvar.

”Behöver du hjälp med att tända ljus kan du kontakta oss så hjälper vi till”, säger Monia Ivarsson, diakon i Döderhults församling.

Ljuständning i Döderhults kyrka den10 september mellan 17-19. Foto: Peter A Rosén

FAKTA / Suicidpreventiva dagen

Den 10 september varje år uppmärksammas suicid genom den suicidpreventiva dagen. Den suicidpreventiva dagen infördes 2003 på initiativ av International Association for Suicide Prevention (IASP) tillsammans med Världshälsoorganisationen (WHO).

Foto: Freepik

Dela gärna artikeln: