Edit Content

Hem

Bonus

Samarbeten

LÄSARservice

ANNONS

Oskarshamns-Nytt

MENY

ANNONS

Aktuellt

Sverige kan få en tillfällig pandemilag från och med den 10 januari

Få vårt nyhetsbrev i din mejlbox

Varje fredag får du aktuella artiklar, tips om evenemang & mycket mer. Fyll i dina uppgifter och bekräfta din e-postadress. Prenumerationen är gratis och du kan avsluta den när som helst:

SVERIGE

Den omskrivna pandemilagen kan träda i kraft den 10 januari.

Den tillfälliga lagen föreslås gälla till utgången av september 2021.

Syftet med lagen är att ge regeringen befogenhet att besluta om fler bindande smittskyddsåtgärder än vad som för närvarande är möjligt.

Lagrådsremissen lämnades över till lagrådet på måndagen.

”Den nya lagen ger bättre möjligheter för mer träffsäkra regler, anpassade efter hur olika verksamheter ser ut”

LENA HALLENGREN (S), SOCIALMINISTER

– Den nya lagen ger bättre möjligheter för mer träffsäkra regler, anpassade efter hur olika verksamheter ser ut. Det blir också möjligt för regeringen eller myndigheterna att besluta mo smittskyddsregler i fler verksamheter och vid behov införa mer långtgående begränsningar, säger socialministern och socialdemokraten Lena Hallengren (bilden), enligt ett pressmeddelande som regeringen har skickat ut.

Kan stänga ner verksamheter

”I första hand handlar lagen om att kunna vidta åtgärder som hindrar smittspridning, utan att lägga onödiga begränsningar på sådant som kan genomföras smittsäkert. Det kan handla om begränsning av antalet besökare, reglering av öppettider eller andra nödvändiga åtgärder för att förhindra att trängsel uppstår. Begränsningen kan gälla gym, sportanläggningar, bibliotek, campingar, museer, djurparker, köpcentrum, butiker, frisörsalonger, festlokaler och kollektivtrafik”, skriver regeringen.

”För mycket allvarliga lägen behövs en möjlighet att stänga ner verksamheter och begränsa folksamlingar på platser allmänheten har tillträde till. Det är samtidigt viktigt att riksdagens inflytande värnas, och att sådana eventuella beslut underställs riksdagens prövning inom två veckor.”

”Regeringen föreslås få möjlighet att begränsa användning och upplåtelse av lokaler som hyrs ut till privata sammankomster, exempelvis festlokaler som hyrs ut på kommersiell grund, gemensamhetslokaler i hyres- och bostadsrättsfastigheter samt föreningslokaler och lokaler som tillhör universitet, högskolor och studentkårer.”

”Nedstängningar”

”Regeringen föreslår även att länsstyrelserna ska få tillsynsansvar. Om reglerna inte följs kan länsstyrelserna besluta om förelägganden som exempelvis stängning. Vid behov kan vite användas. Den som bryter mot föreskrifter som begränsar tillträde till allmän plats kan dömas till penningböter.”

”Lagen föreslås träda i kraft den 10 januari 2021. Lagen föreslås gälla till utgången av september 2021.”

”Regeringen vidtar nu också nödvändiga förberedelser för att vid behov kunna besluta om nedstängningar. Det handlar om vissa handelsplatser, som gallerior och varuhus, där risken för smittspridning bedöms som hög. Om det skulle bedömas nödvändigt ur smittskyddssynpunkt att stänga verksamheter vill regeringen ha möjlighet att snabbt agera. Därför kommer också ett sådant förslag att remitteras inom kort”, skriver regeringen.

TEXT

PETER A ROSÉN

peter@oskarshamns-nytt.se

FOTO

SVERIGES RIKSDAG

+1
0
+1
0
+1
0
+1
0
+1
0
+1
0
+1
0

ANNONS

ANNONS

ANNONS

ANNONS

ANNONS

ANNONS

ANNONS

ANNONS