Sverigedemokraternas partiledare Jimmie Åkesson vill bli justitieminister

2020-09-12 1 av Peter A RosénSVERIGE

Sverigedemokraternas partiledare Jimmie Åkesson vill bli justitieminister om hans parti bildar en ny regering med Kristdemokraterna och Moderaterna efter nästa val.

Det säger han i en intervju med Dagens Nyheter, DN.

Till DN säger han även att Sverigedemokraterna, som fick 21 procent i den senaste DN/Ipsos-mätningen, har det som krävs för att kunna ta hand om energifrågorna. Extra intressant i sammanhanget är att oskarshamnaren Mattias Bäckström Johansson i sådana fall skulle kunna bli energiminister. Han är SD:s energipolitiske talesperson.

Mattias Bäckström Johansson (SD).

Jimmie Åkesson vill dessutom ha ett statsråd på finansdepartementet. Oscar Sjöstedt är SD:s ekonomisk-politiska talesperson.

”Intressant för oss”

”Ser man till våra profilfrågor så är förstås justitiedepartementet väldigt intressant för oss. Som det ser ut i dag så hanterar man där både rättspolitiken och migrationspolitiken. Vi är det parti som, så vitt jag vet, har högst förtroende bland väljarna i migrationsfrågan. Vi har också högt förtroende i rättspolitiken. Så det känns som ett naturligt område för oss att hantera i en sådan regeringskonstellation”, säger Jimmie Åkesson till DN.

TEXT

PETER A ROSÉN

peter@oskarshamns-nytt.se

FOTO

SVERIGES RIKSDAG