Edit Content

Hem

Extra

Tjänster

Kundservice

ANNONS

Oskarshamns-Nytt

ANNONS

Aktuellt

Thomas Wennerklint: ”Huvaligen”

ANNONS

LÖRDAGSKRÖNIKAN

Januari är på väg att övergå till februari och smittspridningen fortsätter att orsaka bekymmer runt om i samhället.

Många arbetsplatser saknar personal eftersom de är hemma med symptom eller måste vara hemma hos sjuka barn.

I och för sig så kanske alla restriktioner tas bort snart – det hintades ju om detta i veckan. Då gäller väl det gamla vanliga: sjuk = stanna hemma, frisk = gå till jobbet/skolan.

Varken hackade eller malda

I skolan är ju grundinställningen att det ska vara närundervisning, det sades klart och tydligt redan innan vårterminen drog i gång för några veckor sedan.

Så här i efterhand vet vi att verkligheten blev en annan.

Till slut blev det på många håll ohållbart att fortsätta närundervisningen när både lärare och en majoritet av eleverna var hemma, antingen sjuka eller karantän.

Som jag skrev förra vecka så har dessa veckor i skolan varit varken hackade eller malda.

I mina klasser har många elever varit frånvarande och jag har själv varit hemma flera dagar, både med sjukt barn och för att jag själv haft symptom. Men hittills har jag inte fått corona, det känns ju konstigt med tanke på hur mycket folk man träffar.

Nog om skolan och över till sportens värld.

”Våra olika idrotter brottas ju med ett coronakaos utan dess like just nu”

THOMAS WENNERKLINT, KRÖNIKÖR

Våra olika idrotter brottas ju med ett coronakaos utan dess like just nu.

IKO och de andra lagen i SHL har stängt ner verksamheten i perioder och matcher har flyttats fram. Nu har man bestämt att förlänga datumen för grundserien för att få plats med alla ombokade matcher. Spelschemat är tight – för det ska ju spelas ishockey i OS också.

OS ja, i Kina… med den smittsamma omikronvarianten i farten. Hur i hela friden ska det gå?

Det är inte utan att man kan ana ödets ironi i hela situationen eftersom själva coronaviruset hade sitt ursprung i just Kina.

Nu vet jag inte huruvida ni som läser har haft koll på handbolls-EM. Kanske svårt att undvika att få nyheter om alla spelare som testar positivt och isoleras. Sverige har drabbats av flera fall; Max Darj, Daniel Pettersson, Andreas Palicka, Niklas Ekberg, Felix Claar och nu senast Lukas Sandell.

Andra lag har drabbats ännu hårdare. Värst drabbat är nog ändå Tyskland som flög in ersättare för smittade spelare i skytteltrafik under förra veckan.

Behöver ha tur

Man kan ifrågasätta den sportsliga rättvisan i att ändå genomföra en EM-turnering. Det blir ju egentligen ett mästerskap i att bäst undvika smittan – och då behöver man ha tur också.

Fram till i tisdags när Sverige mött Norge hade just våra grannar klarat sig utan ett enda coronafall. Typisk norsk tur, lite som att en tappad smörgås alltid landar med smöret upp.

Därför var det ju ännu skönare att ett brandskattat Sverige lyckades slå Norge och gå till semifinal på deras bekostnad.

Men om det nu varit sådan smittspridning och olika turer hit och dit under ett europamästerskap i EN idrott – hur kommer det att gå i Kina med början om en knapp vecka?

Massor av idrottare, ledare och funktionärer som ska försöka undvika att smitta och smittas. Jag ser framför mig hur många idrottare aldrig kommer att kunna tävla och hur lagen i lagidrotterna blir försvagade när folk faller ifrån och ska ersättas med reserver.

”Vi vill inte se bleka kopior vinna bara för att originalen är sjuka”

Vi vill ju att de bästa ska mäta sina krafter mot varandra. Vi vill inte se bleka kopior vinna bara för att originalen är sjuka. Fast i ishockeyn är det ju tyvärr redan så eftersom inga NHL-spelare får delta, men det är ju ändå ”The best of the rest” för alla.

Jag har inget emot att se Frida Karlsson eller Ebba Andersson överst på prispallen, men det känns naturligtvis allra bäst om Therese Johaug har varit med.

Vinteridrotter som längdskidor och skidskytte är bland mina absoluta favoritsporter att titta på – inte minst ett OS-år. Nu är det ju tyvärr så att det finns en risk att en del tävlingar blir lite urvattnade.

Egentligen hade det nog varit vettigast att inte genomföra OS överhuvudtaget, men vi får innerligt hoppas att de allra flesta som ska tävla lyckas hålla sig friska.

Komprimerat spelschema

”Norsk tur” kanske behövs.

Å andra sidan så hade ju faktiskt smittan kommit in i Norges längdlandslag på ett läger, jag tror det var i Italien. Bland annat Heidi Weng hade blivit smittad.

Fast det kanske är bra att hon fick corona nu så att hon är frisk till OS. Precis nu (torsdag kväll) såg jag också att herråkaren Simen Hegstad Krüger testat positivt… Och det är väl något vi får börja vänja oss vid inför OS.

Från det internationella perspektivet tillbaka till det lokala. Det är inte bara IKO som drabbats av corona, även andra lag i närheten påverkas. Craftstadens damer har fått matcher flyttade och nu har de själva smitta i laget. Det kommer att bli ett komprimerat spelschema även för dem framöver.

Och fotbollen har kört i gång med försäsong, både träningar och matcher…

Det är kanske sunt att restriktionerna plockas bort snart. De flesta blir ju inte speciellt sjuka, åtminstone inte om man är vaccinerad. Tyvärr syns det ju tydligt att de som behöver intensivvård nästan uteslutande är ovaccinerade.

Som sagt så kommer det nog inom kort att bli enklare att följa reglerna: Sjuk – stanna hemma, frisk – gå till jobbet/skolan/träningen.

För övrigt så fyller jag 51 idag. Huvaligen.

Håll er friska allihop!

Ha en fortsatt fin helg!

/Thomas

+1
0
+1
0
+1
0
+1
0
+1
0
+1
0
+1
0

ANNONS

Dela gärna artikeln med dina vänner

ANNONS

ANNONS

ANNONS

ANNONS

ANNONS

ANNONS

ANNONS