Edit Content

Hem

Extra

Tjänster

Kundservice

ANNONS

Oskarshamns-Nytt

ANNONS

Aktuellt

Tillsammans för Kalmarsundsregionen

ANNONS

SPONSRAD ARTIKEL

I torsdags träffades de tre toppnamnen Johan Persson, Kalmar, Andreas Erlandsson, Oskarshamn och Robert Rapakko, Mönsterås, för Socialdemokraterna över en kopp kaffe i Ålem.

Andreas Erlandsson (S), Johan Persson (S) och Robert Rapakko (S). Foto: Socialdemokraterna

– Här är mitten av vår gemensamma geografiska yta, förklarar Robert Rapakko och det är då lätt att se vinsterna våra kommunmedborgare har av ett förstärkt samarbete. En del säger till och med att närheten till staden är det bästa med att bo i vår kommun.

Robert Rapakko (S)
Robert Rapakko (S), från Mönsterås. Foto: Socialdemokraterna

Ny industrialiseringvåg

Ett steg i ledet har varit det räddningstjänstförbund som nu startas – där varje kommun behåller sin styrka men också delar ledning med varandra och skapar en större robusthet för större och långvariga händelser. Andra goda exempel som lyfts är Kalmarsundskommissionen med ett starkt miljöarbete och även samverkansprojekt över kommungränserna när det gäller vatten och avlopp.

Men det kommer finnas mer att samarbeta kring.

– Vi står inför en ny industrialiseringsvåg som pratar om Sverige som Green Valley, säger Johan Persson. Företag ser Sveriges energiproduktion och tekniska kunnande som förutsättningar för morgondagens industrier. Här har samtal redan inletts för att se över marktillgång och elnätskapacitet.

– Vår uppgift är att jobba vidare med kompetensförsörjningen och attraktiviteten menar Andreas Erlandsson. Vi behöver bli upptäckta för våra kvaliteter och också locka människor fler att ”hitta hem” i vår region. Vi ser idag hur satsningar på fritidsaktiviteter också blir starkt bidragande till vår attraktivitet. Dessutom behöver vi jobba gemensamt med utbildningarna för att kunna matcha människor mot lediga jobb i hela arbetsmarknadsområdet. När det regnar på en av oss stänker det på de andra med så att säga.

Andreas Erlandsson (S), kommunstyrelsens ordförande i Oskarshamns kommun, på Blå Jungfrun.
Andreas Erlandsson (S) från Oskarshamn. Foto: Peter A Rosén

Samverkan är vägen framåt

Alla tre är överens om att samverkan är vägen framåt för de tre kustkommunerna.

– Våra medborgare ska märka så lite som möjligt av kommungränserna, det måste vara vårt mål säger Robert Rapakko. Nu har vi en intensiv valrörelse som är på slutspurten – men Kalmarsundregionens resa har bara börjat.

På söndag avgörs valet – vi hoppas såklart på förtroendet att leda våra kommuner framåt och in i denna spännande framtid!

Socialdemokraterna i Oskarshamn, Mönsterås & Kalmar
+1
0
+1
0
+1
0
+1
0
+1
0
+1
0
+1
0

ANNONS

Dela gärna artikeln med dina vänner

ANNONS

ANNONS

ANNONS

ANNONS

ANNONS

ANNONS

ANNONS