Tog sig in i Folkets hus i Blomstermåla: Döms för olaga intrång

Tog sig in i Folkets hus i Blomstermåla: Döms för olaga intrång

2021-04-16 Av av Oskarshamns-Nytt

Annons: Smålandshamnar

BLOMSTERMÅLA

En kille i tonåren erkände att han tog sig in i Folkets hus i Blomstermåla, men förnekade att han var skyldig till skadegörelsen i april förra året.

Nu döms han för olaga intrång – och frikänns från skadegörelsen.

Han ska betala 1 500 dagsböteskronor.

Skadeståndsyrkande från Folkets hus avslås av tingsrätten.

Blod på golvet

I förhör har den dömde sagt att han tog sig in i lokalen efter att en fönsterruta hade krossats. Blod från honom påträffades på golvet inne i lokalen.

Tingsrätten slår fast att fönsterrutan till lokalen krossades och att ett fönster till lokalen stod öppet när polisen fotograferade platsen.

”Möjligen öppnade gärningsmannen eller gärningsmännen detta andra fönster efter att ha tagit sig in i lokalen genom att öppna det krossade fönstret”, skriver tingsrätten i sin bedömning.

Den dömde har förnekat att han själv krossade rutan, eller att han gjorde det tillsammans och i samförstånd med personen som han var i lokalen med.

Får inga pengar

”Det finns sammanfattningsvis omständigheter som talar för att skadegörelsen var ett mellan NN och den andra personen gemensamt företag. Utredningen medför emellertid inte, mot NN:s nekande och utan hörande av den andre personen, att det blivit ställt utom rimligt tvivel att det var ett gemensamt företag eller att NN på något konkret sätt främjade gärningen. På grund av det anförda ska NN dömas för olaga intrång och frikännas från skadegörelse”, skriver rätten i domen.

Folkets hus ville ha uppemot 10 000 kronor i skadestånd, för reparation av fönsterruta och innerdörr.

ARKIVFOTO

PETER A ROSÉN

Dela gärna artikeln: