Edit Content

Hem

Bonus

Samarbeten

LÄSARservice

ANNONS

Oskarshamns-Nytt

MENY

ANNONS

Aktuellt

Trendspaning: Experten om livet efter pandemin

Få vårt nyhetsbrev i din mejlbox

Varje fredag får du aktuella artiklar, tips om evenemang & mycket mer. Fyll i dina uppgifter och bekräfta din e-postadress. Prenumerationen är gratis och du kan avsluta den när som helst:

SVERIGE

Sedan pandemin drog in över landet för snart ett år sedan har vi förändrat våra levnadsvanor i grunden. Kvällsposten har gjort en intervju med en expert för att identifiera nya trender i pandemins spår.

För att minska smittspridningen har vi uppmanats att inte resa, inte umgås i stora sällskap samt jobba hemifrån. Hur kommer våra liv se ut efter pandemin? Hur mycket kommer att återgå och hur mycket kommer att förändras?

Fyra trender efter pandemin

Kvällsposten skriver om fyra trender som identifierats av Ola Thuvesson, universitetslektor vid Institutionen för service management och tjänstevetenskap på Lunds universitet.

Förändrat resande

Flygskam var ett begrepp redan före pandemin som redan påverkat vårt resande. Enligt Ola Thuvesson så kommer det bli två grupper, en som reser så mycket det går för att kompensera medan den andra gruppen kommer att satsa på färre resor.

– ”Man kommer bort från weekendresor och väljer i stället två veckor i Italien med tåg.”

Ola Thuvesson, universitetslektor vid Lunds universitet

Uppgradering av närmiljön

Då vi spenderat mer tid hemma så har närmiljön blivit allt viktigare. Forskaren Ola Thuvesson tror att medborgarna kommer att ställa högre krav på närmiljön och lyfter fram exempel som snyggare hus, bättre caféer och bagerier, godare fiskaffär.

– ”Småorterna och villaområdena behöver uppgradera lite mer.”

Ola Thuvesson, universitetslektor vid Lunds universitet

Flytt till landsbygder

Flytt från städerna till landsbygderna är en trend som kommer att bli ett faktum efter pandemin. Då alla som kan har uppmanats att arbeta hemifrån så har vi upptäckt att det kanske inte är nödvändigt att vara på kontoret varje dag. Ola Thuvesson förklarar att städer som Malmö och Stockholm redan är överfyllda och flytten blir ett lyft för småorter och ren landsbygd.

– ”Ingen vill betala 15 000 för en nybyggd etta med vask i vardagsrummet. I stället kan man lösa en korsvirkesgård i någon mindre ort.”

Ola Thuvesson, universitetslektor vid Lunds universitet

Kontor blir bostäder

Den fjärde trenden är att arbetsgivarna ser en chans att spara pengar och vill inte längre betala för stora kontor när många i personalen arbetar hemifrån. Trenden var på gång redan innan pandemin och många kontor kommer att byggas om till lägenheter.

– ”Kontor kommer att byggas om till bostäder igen. Det är ett troligt mönster som vi sett på olika håll.”

Ola Thuvesson, universitetslektor vid Lunds universitet
Många drömmer om ett liv på landsbygden. Arbete hemifrån bidrar till att småorter och landsbygder får en ökad inflyttning efter pandemin enligt forskaren Ola Thuvesson vid Lunds universitet. FOTO: FREEPIK

TEXT

ANNICKA GUNNARSSON

annicka@oskarshamns-nytt.se

FOTO

FREEPIK

+1
0
+1
0
+1
0
+1
0
+1
0
+1
0
+1
0

ANNONS

ANNONS

Dela gärna artikeln med dina vänner

ANNONS

ANNONS

ANNONS

ANNONS

ANNONS

ANNONS