EKONOMI
Det ekonomiska läget i Sverige är tufft och tuffare kommer det att bli. Det framhöll finansminister Mikael Damberg (S) när han presenterade Finansdepartementets senaste prognos. Hög inflation och stigande räntor påverkar hushållens köpkraft. Tillväxten sjunker och väntas öka först år 2024.
Finansminister Mikael Damberg presenterade under gårdagen Finansdepartementets senaste prognos för det ekonomiska läget. En hög inflation och stigande räntor väntas leda till att tillväxten i den svenska ekonomin dämpas från andra halvåret i år. Arbetsmarknaden är fortsatt stark men arbetslösheten planar ut nästa år.
– Rysslands invasion av Ukraina har pressat upp priserna på energi och livsmedel runtom i världen och i Sverige. Hög inflation och stigande räntor väntas dämpa tillväxten under kommande år, säger finansminister Mikael Damberg (S) men faktum är att energipriserna och bränslepriserna ökade även innan kriget i Ukraina.
Påverkar hushållens köpkraft
Hög inflation och stigande räntor påverkar hushållens köpkraft och därmed dämpas den privata konsumtionen tydligt både i år och nästa år. Även export och investeringar väntas växa i en långsammare takt framöver. Tillväxten i Sverige väntas bli 1,9 procent 2022 och 1,1 procent 2023, för att sedan öka till 2,1 procent 2024.
Läget på arbetsmarknaden har förbättrats tydligt efter pandemin. Indikatorer pekar på en ökad sysselsättning i närtid, men från och med andra halvåret i år bedöms sysselsättningen öka i en långsammare takt. Arbetslösheten väntas fortsätta sjunka något i år för att därefter plana ut på 7,4 procent 2023, vilket är en något högre nivå jämfört med bedömningen från prognosen i vårpropositionen.
Osäkert ekonomiskt läge
Osäkerheten i prognosen är dock stor. Rysslands invasion av Ukraina skapar osäkerhet kring tillgång och prisutveckling för viktiga råvaror. Till exempel kan minskade leveranser av gas till Europa påverka svensk ekonomi ytterligare. Hur centralbankerna runt om i världen kommer att agera för att dämpa inflationen är också osäkert, särskilt om en hög inflation består.
– Det är ett osäkert ekonomiskt läge, och vi kan vänta oss tuffare tider framöver. De höga priserna, inte minst på energi och livsmedel som drivs på av Rysslands krig, påverkar framför allt de som redan innan hade det ekonomiskt svårt. Därför är det viktigt att finanspolitiken stöttar hushåll med svag ekonomi, säger finansminister Mikael Damberg.
God motståndskraft
Sparandet i de offentliga finanserna förväntas stärkas under prognosperioden. Överskotten i de offentliga finanserna bidrar under de åren till en lägre skuld i offentlig sektor. Sveriges bruttoskuld som andel av BNP är bland de lägsta i EU vilket innebär att svensk ekonomi har en god motståndskraft.
Prognosen bygger på information till och med den 9 juni.
Foto: Ninni Andersson/Regeringskansliet
Redaktör & annonsering