Edit Content

Hem

Bonus

Samarbeten

LÄSARservice

ANNONS

Oskarshamns-Nytt

MENY

ANNONS

Aktuellt

Uffe Eriksson har tagit över Sjöudden i Berga

Få vårt nyhetsbrev i din mejlbox

Varje fredag får du aktuella artiklar, tips om evenemang & mycket mer. Fyll i dina uppgifter och bekräfta din e-postadress. Prenumerationen är gratis och du kan avsluta den när som helst:

BERGA

Oljor för olika funktioner, på fat och i dunkar.

Smörfetter, specialbränslen för racing eller motorsågar.

Hydraulslangar, gummistövlar och jättestora bultar.

Eller varför inte en sprayflaska för att impregnera dina läderskor.

Den första april i år tog Uffe Eriksson över Sjöuddens Mekaniska verkstad i Berga. Ett specialföretag för entreprenörer inom bland annat jord- och skogsbruk.

Jonny Persson har drivit företaget i 32 år och Uffe har inte bara tagit över själva företaget utan även en trogen och stor kundkrets – och ett känt varumärke inom entreprenörsbranscherna i både Småland och Östergötland.

– Jag har haft ett lite företag hemma i lokalerna i Möckhult, Eriksson Motorsport AB.

– Men sedan jag tog över Sjöudden har jag döpt om företaget till Sjöuddens Depå AB. Sjöudden är ett känt varumärke som jag inte ville ta bort, säger Uffe Eriksson.

”Kom precis lagom”

Uffe har länge funderat på att försöka starta eller köpa just ett företag i denna bransch. Men det har inte varit lätt att hitta något.

– Jag har handlat oljor och racingbensin hos Jonny i flera år så när jag fick höra att företaget var till salu och att han hade sålt det så åkte jag ut för att höra hur det låg till.

– Jag kom precis lagom. Han som skulle köpa företaget hade dragit tillbaka köpet då han ansåg att han inte hade tid.

– Jonny och jag förhandlade och kom överens runt årsskiftet, berättar Uffe.

Fram till första april i år gick Uffe som lärling ihop med Jonny som mentor.

– Det behövdes verkligen. Det tar jättelång tid att lära sig alla rutiner, varor, priser och leverantörer. Jag är långt ifrån fullärd.

– Det är tur att Jonny bara bor några hundra meter härifrån plus att han brukar komma ner nästan varje dag. Jag har fortfarande frågor jag måste ha hjälp med av Jonny, säger Uffe Eriksson.

Uffe säljer inte bara varor, han lagar också hydraulslangar som gått sönder.

När Oskarshamns-Nytt är hos Uffe kommer Piotr, som jobbar hos en lokal bonde utanför Högsby, med en trasig hydraulslang till en lastare. Uffe har maskiner som både kapar till rätta längder och trycker dit nya kopplingar – på bara några minuter.

Piotr lämnar butiken med glad min och en ny och fungerande hydraulslang, plus lite smågrejer.

”Skönt med nöjda kunder”

– Det är skönt med nöjda kunder, myser Uffe.

Uffe är en lugn och sansad person, noggrann och fokuserad. Mycket av detta som har bäddat för hans framgångar inom folkrace, rallycross och bilcross.

Än så länge dubbelarbetar Uffe Eriksson. Han har jobbat på Södra i Mönsterås i 20 år. Sedan han slutade transportprogrammet på Oscarsgymnasiet.

– Jag kör lastmaskiner och är dataoperatör. Vi jobbar treskift så jag är ledig var tredje vecka och då hinner jag vara här på Sjöudden på heltid. När jag börjar vid klockan 14.00 hinner jag vara här på förmiddagarna.

– När jag inte är här så hoppar Jonny in och hjälper mig.

Uffe lär också upp sin sambo, Sandra Wernersson, så hon ska kunna ansvara för butiken framöver. Meningen i förlängningen är att båda två ska jobba på Sjöuddens Depå.

Men när Uffe ska sluta på Bruket i Mönsterås har han inte bestämt ännu.

När Oskarshamns-Nytt var på besök var Sandra och levererade oljor, fett och andra varor i Kisa.

– Vi har kunder runt om i Småland och upp mot Östergötland. Det visar en hel del hur bra Jonny har jobbat in verksamheten och namnet Sjöudden.

För gemene man är Sjöudden inget självklart begrepp. Det är ingen vanlig bildelsaffär. Det finns heller inga skyltar på vägen mellan Berga och Högsby ner till Sjöudden.

Från mun till mun

– Det behövs inte. Jag har lyckats bygga upp verksamheten genom mun mot mun-metoden, säger Jonny Persson.

En idé som Uffe jobbat fram, för att göra det enklare för entreprenörer från Oskarshamn, är att sätta upp en barack där Oscarsgymnasiet idag har transportprogrammet.

– För att entreprenörerna ska spara tid så ska vi ha ett lager i Oskarshamn med en form av fjärrlås, som jag styr med min mobil. Entreprenörerna ringer mig och beställer vad de vill ha, jag ser till att det finns på plats och när de sedan ringer mig för att hämta varorna så öppnar jag med hjälp av min mobil. Till att börja med blir det för kunder jag känner igen, säger Uffe Eriksson.

Hur Uffe hinner med att vara egenföretagare, heltidsanställd på bruket i Mönsterås, förälder och tävlingsåkare i folkrace och bilcross är en annan fråga.

TEXT & FOTO

CONNY BLOMANDER

conny@oskarsamns-nytt.se

Att fixa en ny hydraulslang tar bara några minuter för Uffe Eriksson. Här får Piotr en ny medan han väntar.
Jonny Persson, i mitten, har drivit Sjöudden i Berga i 32 år och byggt upp en stadig kundkrets. Här är det några äldre herrar som inhandlar tvåtaktsolja till en moped.
+1
0
+1
0
+1
0
+1
0
+1
0
+1
0
+1
0

ANNONS

ANNONS

ANNONS

ANNONS

ANNONS

ANNONS

ANNONS

ANNONS