Edit Content

Hem

Bonus

Samarbeten

LÄSARservice

ANNONS

Oskarshamns-Nytt

MENY

ANNONS

Aktuellt

Undersökning: Rökare skräpar ner mer än de tror

Få vårt nyhetsbrev i din mejlbox

Varje fredag får du aktuella artiklar, tips om evenemang & mycket mer. Fyll i dina uppgifter och bekräfta din e-postadress. Prenumerationen är gratis och du kan avsluta den när som helst:

SVERIGE

Två av tre cigaretter som röks utomhus slängs på marken. Det visar en studie som Håll Sverige Rent har varit delaktig i. Men när rökare själva får frågan hur ofta de slänger en fimp på marken tror de bara att de kastar var tionde fimp på marken.

Nedskräpning av cigarettfimpar och annat mindre skräp föreslås nu kunna leda till böter. Det meddelade regeringen genom miljöminister Per Bolund (MP) nyligen. Den ideella obundna stiftelsen Håll Sverige Rent har länge arbetat för att det här ska bli verklighet.

Fimpen står för 62% av allt skräp

Varje år slängs cirka en miljard fimpar på marken i Sverige, vilket gör det till vårt överlägset vanligaste skräp. Och fimparna innehåller plast och gifter som riskerar att stanna kvar i naturen under lång tid och göra skada. I den nationella skräpmätningen som genomfördes 2020 stod fimparna för 62 procent av allt skräp.

Under 2020 fick Håll Sverige Rent i uppdrag av tobaksbolaget Philip Morris att utföra studier kring rökare och fimpar. Studien var uppdelad i två delar, en enkätstudie med rökare och en dold observationsstudie.

Totalt genomfördes 1044 intervjuer med rökare i Sverige. Definition av en rökare i den här studien är en person mellan 18 och 79 år som röker minst 3 cigaretter om dagen. Utifrån enkätsvaren identifierades städer, områden och specifika platser där dolda observationer sedan genomfördes. De dolda observationerna genomfördes från slutet av november till slutet av december.

Rökare underskattar nedskräpningen

Några viktiga slutsatser är att två av tre cigarettfimpar hamnar på marken i Sverige. Om vi jämför det med enkätstudien där en av tio uppger att de slänger fimpar på marken är det tydligt att rökare underskattar hur mycket de skräpar ner.

”Det verkar som att rökarna själva underskattar hur mycket de faktiskt skräpar ner med fimpar. Det är viktigt att samhället är tydligt med vad som är okej och inte, därför är det bra om förslaget att göra det straffbart att slänga även fimpar på marken blir verklighet. När vi frågar allmänheten tycker nio av tio att det ska kunna ge böter, det behöver man ta på allvar”, säger Johanna Ragnartz, vd på Håll Sverige Rent.

Det skiljer sig inte mycket mellan de undersökta orterna vad rökare gör med fimpen. Det finns inte heller någon signifikant skillnad mellan vardag och helg. När det kommer till specifika platser är det större andel nedskräpning av fimpar vid torg och shoppingcenter, lägre vid restauranger och barer. 

Yngre och män skräpar ner mest

Vidare visar resultatet att de yngsta skräpar ner mer och att det finns ett mönster i att män slänger sin fimp på marken oftare än kvinnor. Ett annat mönster är att närheten till en papperskorg eller askkopp har påvisat en betydelse för huruvida rökaren väljer att slänga sin fimp rätt eller fel. Bland rökare med mindre än två meter till papperskorgen är nedskräpningen lägre och betydligt högre bland de med fem meter eller mer till papperskorgen.

”Det är uppenbart att det behöver satsas mer på information till rökare. Till exempel genom finansiering till informationskampanjer, bättre placerade papperskorgar, insamling av fimpar och nudging. Får man till det, kan vi få bort många miljoner fimpar från våra gemensamma miljöer. Det kommer alla gynnas av”, säger Johanna Ragnartz, vd på Håll Sverige Rent.

FAKTA / Fimpar

  • Det slängs runt 1 miljard fimpar på gator och torg i Sverige varje år. I den nationella skräpmätningen som genomfördes 2020 stod fimparna för 62 procent av allt skräp. Snus kommer på andra plats med 14 procent. Totalt står alltså nästan 80 procent av alla skräpföremål från cigaretter och snus.
  • Nio av tio svenskar vill att det ska vara möjligt att få böter om man skräpar ner med fimpar.
  • Fimparna ligger och skräpar överallt på gator och torg, och slinker lätt ner i dagvattenbrunnar och vidare ut i havet.
  • Dessutom är cigarettfilter gjort av en slags plast. I filtret fastnar tobakens farliga ämnen för att de inte ska nå rökarens lungor. Men dessa ämnen är ju också farliga för naturen. Bland annat kadmium som också finns i batterier.
  • Eftersom filtret är gjort av plast bryts det inte ner i naturen.

Foto: Håll Sverige Rent

+1
0
+1
0
+1
0
+1
0
+1
0
+1
0
+1
0

ANNONS

ANNONS

Dela gärna artikeln med dina vänner

ANNONS

ANNONS

ANNONS

ANNONS

ANNONS

ANNONS