Uppmaning från brandkåren efter två skogsbränder idag: ”Iaktta stor försiktighet”

Uppmaning från brandkåren efter två skogsbränder idag: ”Iaktta stor försiktighet”

2020-08-11 0 av Peter A Rosén


OSKARSHAMN/MÖNSTERÅS

Brandkåren har varit på två skogsbränder i dag.

Båda i Mönsterås kommun.

En i närheten av Skruvshult och en nära Ramshult.

Nu varnar Nils-Inge Hagman, inre befäl vid räddningstjänsten i Oskarshamn, för att skogsbrandsrisken kan bli ännu större framåt helgen.

Enligt den senaste prognosen kan det bli uppåt 26-27 grader varmt under slutfasen av veckan. Och så en del vind på det. Därmed ökar risken för skogsbränder ännu mer.

En dam slog larm

”Eldningsförbud har vi redan. Men om man ska grilla, så gäller det att hålla sig till grillkärl och så vidare. Iaktta stor försiktighet”, säger Nils-Inge Hagman, som berättar att den ena branden i dag, vid Pärontorpet nära Skruvshult, sträckte sig över 40 gånger tio meter, ungefär.

”Det var en dam, som bor intill, som ringde och slog larm. Vi misstänker att branden orsakades av en buskröjare som har kört precis intill vägen. Damen larmade tidigt och därmed hann inte elden ge sig iväg.”

På det andra stället, i närheten av Ramshult, är det 2 200 kvadratmeter som har brunnit.

Brandflyget upptäckte den

”Där hittade vi en tall på en höjd på ett hygge som blixten hade slagit ner i. Vi är nästan helt säkra på att det var åskan som låg bakom branden. Det var brandflyget som upptäckte den. Vi har stor nytta av brandflyget, som flyger sina slingor två gånger per dag, morgon och kväll”, säger Nils-Inge Hagman.

TEXT & ARKIVFOTO

Peter A Rosén

peter@oskarshamns-nytt.se