Utflyttad oskarshamnare om livet under coronakrisen: ”Tråkigt att inte kunna ses”

2020-04-21 0 av Peter A Rosén

VÄSTERÅS/OSKARSHAMN

Den utflyttade oskarshamnaren Joakim Falk har inte träffat sin mamma sedan månadsskiftet februari/mars, på grund av coronakrisen.

– Hon är över 70 år, och i en riskgrupp. Det är tråkigt att inte kunna ses. Min dotter saknar henne – och längtar efter att åka dit och hälsa på. Men vi har mycket kontakt via telefon.

Joakim Falk lämnade Oskarshamn 2010 och flyttade upp till Västmanland. Vår tidning kontaktar honom och ber om en coronarapport från Västerås.

Han berättar att han definitivt känner sig som en oskarshamnare fortfarande.

– Hjärtat är kvar i Oskarshamn. Jag har många vänner och släktingar där nere – och jag åker ofta och hälsar på. Och IK Oskarshamn och Oskarshamns AIK är lagen i mitt hjärta.

Enligt Folkhälsomyndigheten hade Västmanland 528 bekräftade coronafall på måndagen. 30 personer har dött i sviterna av covid-19.

– I början av krisen märktes det att folk höll sig hemma. Min sambo jobbar inom handeln – och hon säger att fler är ute nu igen. Själv jobbar jag som arbetshandledare inom LSS-omsorgen i Västerås kommun.

”Handspriten är alltid med”

– Hela familjen kör på som vanligt, med jobb och skola. Jag arbetar mest utomhus – i ett natur- och kulturområde utanför Västerås. Det är en liten grupp och jag träffar inte mycket folk i jobbet. Det känns positivt – och handspriten är alltid med, säger Joakim Falk.

– Jag har dock hört från folk i Västerås att en del har blivit smittade och varit rejält sjuka. Smittan syns inte – men den finns där ute.

Närheten till det hårt drabbade Stockholmsområdet är lite skrämmande, tycker han.

– Och min mamma bor där.

– Man har verkligen förändrat sitt beteende och vi lever ett rätt inrutat liv nu. Man åker till jobbet – och sedan åker man hem. Jag träffar bara arbetsgruppen och familjen just nu. Är dock ute i naturen en hel del.

Joakim Falk berättar att han är försiktig och att han är noggrann med att följa rekommendationerna från Folkhälsomyndigheten.

– Jag gör kanske till och med mer än det, säger han och skrattar.

– Jag tvättar händerna och spritar dem stup i kvarten. Och jag träffar ju inte mycket folk. Men det är okej – jag lider inte av det direkt. Visst saknar jag det här med att träffa vänner och släkt – och framför allt att kunna gå och titta på sport eller konserter. Ska på en konsert nu i maj, i Göteborg, men den lär bli inställd.

Joakim Falk tillhör dem som anser att Sverige borde ha vidtagit fler åtgärder i kampen mot coronaviruset.

”Nog fel väg att gå”

– Vi borde ha gjort som våra grannländer och stängt ned direkt. Sveriges taktik med öppenhet och rekommendationer är nog fel väg att gå. I alla fall om man ser till antalet döda. Våra grannländer har ju betydligt färre avlidna i covid-19.

Men vem som verkligen gjorde rätt visar sig först längre fram, när krisen är över, konstaterar Joakim Falk.

Han berättar att han följde nyhetsrapporteringen om coronaviruset med stort intresse i början.

– Ja, jag var på tårna och blev lite orolig redan när det dök upp i Wuhan i Kina i januari. Jag har ett par bekanta här uppe i Västerås som är så kallade preppers – och man blev ju lite påverkad av dem. Jag var rätt förberedd mentalt och vi hade mycket toapapper i förrådet redan i februari.

– Men nu läser jag inte så mycket om covid-19 längre – och jag ser inte speciellt många nyhetssändningar. Försöker stänga av lite istället – och se bra filmer, eller läsa något bra, säger Joakim Falk, som saknar att leva ett normalt liv fullt ut.

– Hade planerat att åka ner till Oskarshamn i sommar och uppleva Latitud. Får ser hur det blir med det och om Latitud blir av. Saknar även havet – men det hoppas jag att man kan åka och uppleva i alla fall. Och jag saknar att gå på fotboll och se Oskarshamns AIK:s matcher.

Låt oss avsluta med en sportfråga. Hur går det för IK Oskarshamn och Oskarshamns AIK kommande säsong, tror du (om det nu blir något spel)?

Joakim Falk skrattar och säger:

– Vill du ha ett långt eller ett kort svar?

– Vi kan ta det korta den här gången, säger undertecknad.

– Jag tror att OAIK kommer att göra en bättre säsong, jämfört med förra, om nu säsongen kommer igång. De visade bättre takter redan i Svenska cupen i mars – och de verkar vara revanschsugna.

– IKO kommer också att göra en bättre säsong, tror jag. De har stommen kvar och de har värvat en bra målvakt. Just målvaktsposten var en akilleshäl i vintras, säger Joakim Falk.

TEXT

Peter A Rosén

peter@oskarshamns-nytt.se

Joakim Falk. FOTO: PRIVAT
Joakim Falk jobbar i natur- och kulturområdet Anundshög. Anundshögsområdet och Badelundaåsen är ett av Sveriges främsta fornlämningsområden. De flesta förknippar Anundshög med den stora gravhögen, som är den största i vårt land. Den skapades redan på 900-talet, då hela bygden var ett kulturellt centrum för västra Mälardalen och området var en av knutpunkterna för handeln under vikingatiden. FOTO: PRIVAT