Utmaning i Oskarshamns kommun för att få elever att cykla, gå eller åka buss till skolan

Utmaning i Oskarshamns kommun för att få elever att cykla, gå eller åka buss till skolan

2022-09-21 Av av Oskarshamns-Nytt

Annons: Nationaldagen 6 juni

OSKARSHAMNS KOMMUN

Elva klasser i Oskarshamns kommun är anmälda till utmaningen ”På egna ben”, som drog igång den 19 september. Utmaningen går ut på att elever i årskurs 4–6 ska ta sig till skolan genom att cykla, gå eller åka kollektivt och skippa de korta bilresorna – för hälsan, trafiksäkerheten och miljöns skull!

Nästan en femtedel av mellanstadiebarnen skjutsas dagligen med bil till skolan. I den åldern är det viktigt för barnen att upptäcka att de klarar av att ta sig på egen hand, det gör att de stärker sitt självförtroende. Samtidigt bidrar ett minskat bilskjutsande till en säkrare och trivsammare närmiljö kring skolan och en minskad miljö- och klimatpåverkan. Ökad rörelse gör också att barnen kommer till skolan piggare!

Spännande poängjakt

Utmaningen drog igång den 19 september och pågår i fem veckor.

– Bland de 11 klasser som är anmälda i Oskarshamns kommun lottade vi, som en extra bonus, ut badbiljetter till en klass. Vinnare blev klass 6c på Kristinebergsskolan, berättar hållbarhetsstrateg Sara Olsson som tillsammans med energi- och klimatrådgivare Heléne Fransson samordnar utmaningen i Oskarshamns kommun.

– Utmaningen är uppbyggd som en spännande poängjakt. Samtidigt som eleverna får med sig värdefull kunskap om miljö, hälsa och trafiksäkerhet kommer det även att delas ut fina priser till de tre klasser som samlat mest poäng under de fem veckorna, säger Heléne Fransson.

Foto: Freepik

Dela gärna artikeln med dina vänner: