Utställning om Bergmans filmfotograf visas i ”Kikain” under veckan

Utställning om Bergmans filmfotograf visas i ”Kikain” under veckan

2020-12-01 0 av Oskarshamns-Nytt
LÄNET

Persona galleri fortsätter att ställa ut i utomhus-paviljongen ”Kikain” vid busstationen i Kalmar.

Efter höstsalongen Kalmar Photo Art är det nu dags för den egenproducerade utställningen Närbild på ljusets mästare.

Utställningen handlar om den världsberömde filmfotografen Sven Nykvist och visas till och med den 6 december.

”Något att uppleva”

– Vi vill ge Kalmarpubliken något att uppleva i dessa dystra tider. På det här sättet kan alla se utställningen utomhus under trygga och säkra former. Så passa på att ta en promenad på lunchen eller besök Kikain under helgen, säger Jonas Hellberg som själv har gjort utställningen.

Utställningen bygger på bilder ur Nykvists privata fotoalbum, varav de flesta tidigare aldrig har visats offentligt.

Genom bilderna, utvalda av hans son Carl-Gustaf Nykvist och Jonas Hellberg, skildras Nykvists internationella karriär, men också den private, omvittnat blygsamma Sven Nykvist.

”Världsunika”

Flera av fotona som visas är världsunika, bland annat fotografiet då Nykvist blir uppvaktad på sin födelsedag i samband med en filminspelning i närvaro av skådespelarna Johnny Depp och Leonardo Dicaprio.

I utställningen visas också fler andra Nykvist-tillhörigheter, däribland en registol som tillhört honom. Sven Nykvist betraktas som en av världens absolut främsta filmfotografer och samarbetade främst med regissören Ingmar Bergman.

”Kikain” ligger bredvid busstationen, på gångvägen mot Kalmar stadspark och Kalmar slott, i hörnet Olof Palmes gata och Tullslätten.