Edit Content

Hem

Extra

Tjänster

Kundservice

ANNONS

Oskarshamns-Nytt

ANNONS

Aktuellt

Vad är det som händer? Gängbråk och minst fyra knivskurna ungdomar på en friluftsdag…

ANNONS

LÖRDAGSKRÖNIKAN

Snart är det sommarlov och så här i slutet av terminen är det mycket som ska ske. Förutom alla kompletteringar, omprov och all betygssättning är det ju friluftsdagar och utflykter och diverse avslutningsaktiviteter.

Det kan lätt bli lite rörigt.

Udda aktiviteter på friluftsdag

Det blev dock mer än lovligt rörigt när en skola i Eskilstuna hade friluftsdag i torsdags.

Gängbråk, runt tjugo elever på vardera sida, och minst fyra knivskurna ungdomar. Vi pratar alltså om elever i årskurs nio, femtonåringar.

Vad in i hela friden är det som händer?

Fast är ni på riktigt förvånade?

”Jag borde säga att jag är förvånad, men det skulle inte vara helt sant”

Thomas Wennerklint, lärare och krönikör

Jag borde säga att jag är förvånad, men det skulle inte vara helt sant. Den attityd som spritt sig bland många ungdomar de senaste åren och som innebär en total avsaknad av respekt för regler, normer och andra människor – främst då vuxna – kan i förlängningen leda till sådant här.

Det är en ibland rå jargong mellan eleverna och de vuxna lyder man inte utan i stället ifrågasätter man lärare och annan skolpersonal.

”Ett totalt ifrågasättande”

En tillsägelse idag möts oftast inte med någon typ av förståelse, ånger eller skuldkänsla, utan i stället med ett totalt ifrågasättande. Tänk att någon kommer på den kränkande handlingen att faktiskt påstå att jag gjort något jag inte borde. Jag gör väl vad jag vill.

Ofta hör man – ”varför säger du bara till mig”? 

Ja. Kanske för att det är DU som missköter dig?

Men den totala avsaknaden av några som helst disciplinära konsekvenser i svensk skola idag har lett till att om man inte vill rätta in sig i ledet är det bara att fortsätta testa gränserna, det är osannolikt att det händer något.

Nu är jag ju naturligtvis inte för någon återgång till disciplin a´ la filmen ”Hets” och Stig Järrels elaka lärare som gick under namnet ”Caligula” – men det är alldeles för långt mellan handling och konsekvens i dagens skola.

Nu ligger det säkert mer än klent regelverk bakom det storbråk som skedde i Eskilstuna, även om det säkerligen kan vara en del av förklaringen.

”Är det bara en tidsfråga innan det händer något riktigt otäckt i en skola nära dig?”

Det har varit oroligt i och kring skolor på många håll i landet den senaste tiden, är det bara en tidsfråga innan det händer något riktigt otäckt i en skola nära dig?

Vi får verkligen hoppas att det inte gör det.

Hur ska man kunna stoppa detta? Ska vi ha visitation av eleverna innan de går in i skolan på morgonen? Kameraövervakning har diskuterats.

Kameraövervakning hade kanske varit en bra idé för att få fast de elever som utlöser brandlarmet på högstadiet när de känner för det – det kostar skattebetalarna cirka 6000 kronor varje gång det händer.

Det här läsåret är det nog en fyra-fem gånger det har hänt.

Om man kan identifiera dem går räkningen till vårdnadshavare – det hade kanske blivit slut på det då?

”Ren idioti”

Ren idioti dessutom.

Men kontroller och övervakning är trots allt kontroversiellt på många sätt och något man helst skulle vilja undvika inom skolans verksamhet. Men frågan är hur länge det dröjer innan det ändå blir verklighet.

Men är det då verkligen skolan som är skyldig till allt detta disciplinära förfall? Och som dessutom också ska rätta till det?

”Vettigt uppförande och normalt hyfs borde ju de flesta få med sig hemifrån”

Jag tycker inte det – vettigt uppförande och normalt hyfs borde ju de flesta få med sig hemifrån.

Men nu ser ju inte samhället ut som det gjorde en gång, det är ju nya förutsättningar med andra normer som dikterar villkoren. Våra regelsystem har inte hängt med i utvecklingen och det gäller ju inte bara skolan.

Utvecklingen behöver både bromsas och vändas, skolan ska vara en plats där man ska känna sig trygg och i lugn och ro ska kunna lära sig saker. Våld och skadegörelse kan inte accepteras.

Tyvärr har man nu börjat vänja sig vid att läsa om elände i eller kring skolor, vilket förstås hänger ihop med samhällsstrukturen utanför, men det får ju inte bli det normala.

Ordning och reda

Till att börja med behövs det en översyn av hela den kravlösa och kundanpassade skolan vi har. Ordning och reda helt enkelt.

Är det månne dags att införa betyg i ordning och uppförande igen?

Så där ja, nu har jag fått skriva av mig lite och kan återgå till betygsättningen igen.

Förresten har vi friluftsdag på min skola onsdag vecka 24…

Tror dock det blir lugnare än i Eskilstuna.

Ha en trevlig fortsatt helg!

/Thomas

Arkivfoto: Peter A Rosén

+1
0
+1
0
+1
0
+1
0
+1
0
+1
0
+1
0

ANNONS

Dela gärna artikeln med dina vänner

ANNONS

ANNONS

ANNONS

ANNONS

ANNONS

ANNONS

ANNONS