Vad talar för att IK Oskarshamn bärgar första trepoängaren för säsongen i morgon? Så svarar Martin Filander

Vad talar för att IK Oskarshamn bärgar första trepoängaren för säsongen i morgon? Så svarar Martin Filander

2022-10-12 Av av Peter A Rosén

ANNONS: Kommunfullmäktige i Oskarshamn 12 juni 2023

OSKARSHAMN

Sju matcher in på SHL-säsongen väntar IK Oskarshamn alltjämt på den första trepoängaren.

Vad talar för att den kommer i Skåne på torsdagskvällen, då ”Bönderna från Småland” möter Malmö?

ON ställer frågan till IKO:s huvudtränare Martin Filander efter träningspasset på onsdagen.

– Att vi har förberett oss på ett bra sätt. Vi har mycket som är positivt i vårt spel. Vi har jobbat lite mer med vår defensiv – det är väl inget snack om att vi har släppt in ett par mål för mycket i några matcher. Men vi gör tillräckligt många mål för att vinna, så vi ska se till att vara starkare i defensiven, svarar han.

IKO har släppt in 26 mål hittills – bara Brynäs (30) och Färjestad (27) har åkt på fler i baken så här långt.

Samtidigt har Martin Filanders lag gjort 23 mål – och det är bara Malmö (24), Färjestad (27) och serieledaren Skellefteå (34) som har hittat rätt fler gånger.

IKO ligger trea från slutet, tolva, i SHL-tabellen – med åtta inspelade poäng (fyra tvåpoängare, efter tre vinster i förlängningsspelet och en seger efter straffar).

Det är tre pinnar ner till Smålandskollegan HV71, som parkerar på jumboplatsen.

Nästjumbon Rögle har sju poäng.

Malmö, som inledde säsongen på ett strålande sätt, har halkat ner till sjätteplatsen efter ett par förluster.

Skånegänget har tolv poäng efter sju spelade matcher.

”En sådan dag”

Både IKO och Malmö kommer till spel med två förluster i följd.

Det blev förlust borta mot Linköping (2–4) förra torsdagen och en 3–5-förlust hemma mot Färjestad i lördags för IKO.

– Jag tycker att vi gjorde en bra match. Vi hade den i våra händer i tredje perioden – där jag tycker att vi var det starkare laget, men det var ett brutet spel och en omställning som avgjorde. Sedan var det många mål i numerärt överläge åt båda hållen (tre var). Det var en sådan dag. Det är klart att vi kanske vill ha tillbaka något av dem. Det var kanske det som var skillnaden mellan vinst och förlust, säger Martin Filander.

”Det är roligt att komma dit – men det är en vanlig SHL-match för mig nu”

MARTIN FILANDER OM ATT MÖTA MALMÖ

Förra säsongen vann IKO tre (varav två av två på bortais) av de fyra matcherna mot Malmö.

Känns det fortfarande speciellt att möta Malmö, tycker du?

– Nej, inte jättespeciellt. Jag börjar bli van nu. Vi har mötts många gånger, både under säsonger och försäsonger. Det är roligt att komma dit – men det är en vanlig SHL-match för mig nu, svarar Martin Filander, som kom till IKO 2020, efter fyra säsonger som assisterande tränare i Malmö.

Det kanske känns speciellare med Mathias Tjärnqvist (som är tillbaka i Malmöbåset efter ett par säsonger som assisterande tränare i IKO), eller vad säger du?

– Ja, det är det väl på sätt och vis – men jag fick träna på det också under försäsongen (Malmö vann de två träningsmatcherna mot IKO).

Martin Filander, Jeff Jakobs och Mathias Tjärnqvist i IKO-båset förra säsongen. Foto: Pierre Stjernfeldt

”Det märks att Tjärna har tagit med sig en del bra idéer härifrån”

Malmös starkaste sida, som du ser det?

– De spelar ett väldigt tungt och enkelt spel. Nu har de fått igång offensiven lite mer också. De har fått bättre träff på sina offensiva spelare till den här säsongen. Även om många av dem är kvar sedan förra säsongen, så har de fått till en bättre offensiv. Och det märks att ”Tjärna” har tagit med sig en del bra idéer härifrån. Defensiven och fysiken har funnits även under tidigare säsonger. Nu har de en dimension till, säger Martin Filander, som berättar att samtliga IKO-spelare är tillgängliga för spel i skrivande stund.

Inför matchen mot Färjestad vaskade han om en del i kedjorna.

I andralinan gick Blaine Byron in som center bredvid Jiri Smejkal och Hynek Zohorna.

Och i tredjekedjan såg vi Cameron Brace, Johan Johnsson och Myles Powell.

Johan Johnsson, IK Oskarshamn
Johan Johnsson. Foto: Peter A Rosén

I fjärdelinan spelade Johannes Salmonsson, Jonas Engström och John Dahlström.

Anthon Eriksson, som är tillbaka efter skadefrånvaro, var extraforward.

Handlade det framför allt om att få fart på andralinan?

– Ja, det har inte varit jättedålig fart på den i och för sig.

Poängmässigt, kanske…

– Ja, de har gjort fyra och fem poäng allihop – så jag vet inte vad man förväntar sig. Fortsätter de så, går de mot 30–35 poäng var. Men, ja, vi vill få fart på laget. Vi vill ha fler mål på fler linor. Och vi vill framför allt få fart på vår tredjelina. Där hoppas vi på mer driv i spelet. Och vi har fortfarande en väldigt solid fjärdelina med ”Enga” som center, säger IKO-tränaren.

Hynek Zohorna har fem passningspoäng efter sju matcher, Blaine Byron har två mål och två målgivande passningar. Jiri Smejkal står också på två mål och två målgivande passningar.

Här gör Jiri Smejkal i IK Oskarshamn mål mot Färjestad
Jiri Smejkal gör 1-0 i numerärt överläge hemma mot Färjestad. Foto: Peter A Rosén

Myles Powell står på noll poäng. Cameron Brace har två passningspoäng – och Johan Johnsson har en.

Förstalinan är dock bäst i serien. Antti Suomela är etta i poängligan med 13 pinnar (fyra mål) – och Patrik Karlkvist är skyttekung för närvarande, med sina åtta fullträffar (han har en målgivande passning också).

Kedjekamraten Ahti Oksanen ligger på sex poäng (två mål).

”Det är väl jättebra att vi har en drivande kedja som gör skillnad – det vill ju alla lag ha”

Hur ser du på det faktumet att förstalinan står för det mesta i offensiven?

– Det är väl jättebra att vi har en drivande förstakedja som gör skillnad – det vill ju alla lag ha. Det är bara positivt. Jag kan inte se att det finns något negativt i det. Men vi vill att några till ska vara med och producera – och vi behöver framför allt ha lite mer närvaro och desperation i de kritiska lägena i defensiven.

Ni har både skyttekungen och poängligaledaren i SHL just nu. Hur ser du på det?

– Det är kul – och en ynnest. Vi jobbar hårt – och de jobbar jättehårt för att kunna vara där de är. Vi har hittat en bra kemi i hela kedjan – man glömmer lätt bort tredjelänken, som gör otroligt mycket nytta för den kedjan.

– Men till syvende och sist handlar det om att vinna hockeymatcher – och det behöver vi göra lite oftare.

Patrik Karlkvist, IK Oskarshamn
Patrik Karlkvist. Foto: Peter A Rosén

Hur tänker ni kring boxplayspelet (IKO ligger på delad niondeplats i ligan, tillsammans med HV71, när det kommer till numerära underlägen, med 73,91 procent)?

– Ja, vi var ju tvåa eller trea i ligan inför matchen mot Färjestad. Det var någon puck som inte borde ha gått in, tycker jag, och sedan var det något misstag. Vi mötte ett skickligt lag, men vi jobbar vidare på den inslagna vägen. Vi har byggt om vårt boxplay inför den här säsongen – och vi har fått väldigt bra träff, generellt sett.

”Nu är det tillbaka till grunderna som gäller”

– Det gäller att hitta en trygghet och fortsätta där vi började – även om vi har en dålig match bakom oss. Nu är det tillbaka till grunderna som gäller. Vi ska tro på det vi gör, säger Martin Filander, som kan konstatera att IKO är ett av de minst utvisade laget i serien hittills.

Laget ligger på en delad elfteplats, tillsammans med HV71, med 50 utvisningsminuter på sju matcher (ett snitt på drygt sju minuter per match, således).

Bara Frölunda (42) och Växjö (42) har färre (efter åtta matcher, för övrigt).

”Väldigt bra”

– Disciplinen har varit väldigt bra. Vi hade fyra tvåor i den senaste matchen. Tre tvåor per match är väldigt bra. Fyra är också helt okej – det ska man kunna klara av. Det har varit stor skillnad (jämfört med tidigare). Men det är alltid ett ständigt jobb som krävs. Det gäller att hålla koncentrationen uppe och inte göra överilade saker för att återta pucken. Det är oftast det som är problemet – man slår med klubban i stället för att röra på fötterna. Det är något som vi har blivit bättre på – och det ska vi fortsätta med, säger Martin Filander, som även kan slå fast att IKO har blivit vassare i tekningscirklarna.

Antti Suomela är trea i SHL:s tekningsliga – han har vunnit 59,49 procent av tekningarna så här långt.

På 23:e plats hittar vi Myles Powell med 53,70 procent. Och Blaine Byron är lagets tredje bästa tekare med 46,88 procent.

Myles Powell och Blaine Byron samtalar med varandra under en match mellan IK Oskarshamn och Frölunda
Myles Powell och Blaine Byron. Foto: Peter A Rosén

– Vi har fått några fler starka tekare. Och framför allt har vi både rightare och leftare som kan teka just nu. Det ger oss lite mer dynamik. Det hjälper oss – det är mycket bättre att börja med pucken, förstås. Det är en positiv detalj i spelet.

Var det ett medvetet tänk när ni värvade in dem, att försöka hitta skickliga tekare?

– Det var inte avgörande – men det var en bricka i bedömningen såklart. Men vi gick inte ut och letade efter bra tekare. Där började vi inte, säger Martin Filander.

Antti Suomela, IK Oskarshamn
Antti Suomela. Foto: Peter A Rosén

På lördag kväll kommer Luleå till Oskarshamn.

Det är nedsläpp klockan 18:00 i Be-Ge Hockey Center.

Dela gärna artikeln med dina vänner: