Varning från polisen: Äldre personer luras på mångmiljonbelopp

Varning från polisen: Äldre personer luras på mångmiljonbelopp

2021-01-15 Av av Peter A Rosén

LÄNET

Polisen i region Syd har under två års tid slagit ut flera brottsnätverk som genomfört organiserade bedrägerier mot äldre i Sverige. Men bedrägerierna fortsätter och under december månad lyckades bedragarna lura till sig 18,5 miljoner kronor genom vishing.

Totalt lurade åldringsbedragare äldre personer på sammanlagt 156,8 miljoner kronor genom vishingbedrägerier under 2020 i Sverige.

”Mycket oroande”

– Trots att vi slår ut flera brottsnätverk som sysslar med åldringsbedrägerier via telefon, så kallad vishing, är det en mycket oroande utveckling med fortsatt ökande brottsvinster för bedragarna. Enorma summor har åldringar lurats på i Sverige under cirka tre års tid. Cirka 530 miljoner kronor har bedragarna lurat till sig, berättar Stefan Larsson, utredningsledare på bedrägerisektionen i polisregion Syd.

När polisen slår ut olika brottsnätverk som sysslar med telefonbedrägerier mot äldre (vishing) uppstår det nya nätverk.

”Alldeles för lätt”

– Det är alldeles för lätt att genomföra denna typ av åldringsbedrägerier med alla tillgängliga offentliga system som gynnar bedragarna, säger Stefan Larsson.

– Många av de bedrägeribrottsnätverk vi jobbar mot har direkt kopplingar till grov organiserad brottslighet som misstänks för mord, grova narkotikabrott etcetera. De kriminella nätverken kommer över enorma summor från åldringsbedrägerierna. Brottsvinster går rakt in i den grova organiserade brottslighetens verksamhet.

Flera banker har efter samverkan med polisen infört olika kontrollsystem för att försvåra bedrägerierna som trots detta fortsätter.

– I Sverige är det alldeles för enkelt att få tillgång till persondatauppgifter via sökmotorer på Internet och appar. Bedragarna utnyttjar detta och kan hur enkelt som helst kartlägga sina offer som i de här fallen ofta är äldre personer över 70 år, säger Stefan Larsson.

Cirka 42 års fängelse

Polisen i region Syd har under de senaste två åren frihetsberövat 36 huvudmän i olika bedrägerinätverk som genomfört vishingbedrägerier som åtalats för grova bedrägerier med mera. 81 penningmålvakter har dömts för brott. Sammanlagt cirka 42 års fängelse har dömts ut i utredningarna.

– Enbart polisens åtgärder kommer inte stoppa denna systemhotande brottslighet som vishingbedrägerierna är. Det måste till andra brottsförebyggande åtgärder också, exempelvis ta bort offentliga öppna persondatabaser med sökmotorer på Internet och appar, avslutar en bekymrad Stefan Larsson.

FOTO

PETER A ROSÉN

Dela gärna artikeln: