Västervik kan bli först ut med speedwaypublik

Västervik kan bli först ut med speedwaypublik

2021-05-01 Av av Conny Blomander

OSKARSHAMN

Västervik Speedway kan bli det första laget som får köra inför publik sedan publikstoppet infördes förra året, i och med coronapandemin.

Enligt ett förslag ska man få ta in 500 personer från och 17 maj.

Den 18 maj arrangerar Västervik Garageportexperten Cup.

Regeringen föreslår i en remiss lättnader vad gäller deltagarantalet på vissa arrangemang, rapporterar Sveriges Radio Ekot. Vid exempelvis stora sport- och kulturevenemang med anvisade platser utomhus ska publiken kunna uppgå till 500 personer från 17 maj – om smittoutvecklingen tillåter det.

– Bedömningen är att om man sitter utomhus är det mindre risk för smittspridning, så länge det är möjligt att hålla avstånd och använda anvisade sittplatser, säger kulturminister Amanda Lind (MP) till Ekot.

Garageportexperten Cup, som kommer att köras i maj med tre lag bestående av Kumla Indianerna, Eskilstuna Smederna och ett kombinationslag från Lejonen och Västervik.

Respektive lag arrangerar en deltävling var, som kommer att tv-sändas genom ligans sändningspartner C More.

-Ett väldigt positivt initiativ för sporten och där intresset från C More också visar att det finns ett stort sug efter livesänd idrott och speedway redan innan säsongsstarten, säger ESS ordförande Mikael Holmstrand.

På måndag har ESS – Elitspeedway Sverige – styrelsemöte och kommer då att ta upp frågan om hur man ska göra om regeringens förslag går igenom.

En fråga som kommer att handhas och snabbehandlas av Svemos nye chef för Track Racing, Mikael ”Kråka” Karlsson.

En häftig uppgift för Mikael att börja med.

-Enligt det koncept vi gått ut med så skriver vi att det ska vara publikfria tävlingar, men det var innan detta besked kom. Vi har alltså inte sökt tillstånd för publik.

-Visst vore det jättekul om vi kunde köra inför publik från och med den 17 maj. Då får både Västervik och Indianerna köra inför publik – om nu inte några lokala föreskrifter sätter stopp, säger Mikael Holmstrand.

Körschemat för Garageportexperten Cup är:

4:e maj, Gislaved, starttid 20.00

11:e maj, Eskilstuna, starttid 18.00

18:e maj, Västervik, starttid 20.00

25:e maj, Kumla, starttid 19.00

Det innebär att tävlingarna i Gislaved och Eskilstuna blir publikfria medan Västervik och Kumla alltså kan få ta in 500 personer.

Att Lejonen och Västervik kör med ett kombinationslag kanske känns märkligt då Lejonen och Dackarna kör med kombinationslag, Smålänningarna, i allsvenskan.

-Dackarna tacka nej till cupen då det anser att deras svenska förare inte har tid på grund av bland annat skolan. Därför gick frågan till Västervik, som tackade ja, säger Mikael Holmstrand.

Tävlingarna blir alltså trelagsmatcher. Lagen blir lite av toppade allsvenska lag och med förare som inte har någon styrning utomlands. Inga utländska förare deltar.

-Cupen ger många svenska förare chansen att få kvalificerat motstånd och komma väl förberedda till premiären av BAUHAUS-ligan där dom ska matcha förare som haft möjlighet att tävla i andra länder på ett bättre sätt, säger Holmstrand.

Publik eller inte. Ett förslag från regeringen innebär att sportevenemang utomhus kan få släppa in 500 personer från och med 17 maj. Den 18 maj arrangerar Västerviks Speedway Garageportexperten Cup och som innebär att WMSK och sportchefen Morgan Andersson (till höger) kan få släppa in en publik om 500 personer. FOTO: PIERRE STJERNFELDT
ESS ordförande, Mikael Holmstrand, säger att ESS kommer att ta upp publikfrågan i Garageportexperten Cup på måndag. FOTO: ESS

Dela gärna artikeln: