ANNONS

JuliaEngström

Veckans fråga: “Borde vi ändra på det så att båda står på lagfarten?”

ANNONS

Få vårt nyhetsbrev i din mejlbox gratis

Varje lördag får du aktuella artiklar, tips om evenemang & mycket mer. Fyll i dina uppgifter och bekräfta din e-postadress. Prenumerationen är gratis och du kan avsluta den när som helst:

ANNONS

FRÅGA JURISTEN

Vi har ett hus men det är bara han som står på lagfarten. Spelar det någon roll att det bara är en av oss som gör det? Borde vi ändra på det så att båda står på lagfarten? Är det komplicerat i så fall och blir det stämpelskatt och annat?

Tack för er fråga!

Det går att svara både ja och nej på frågan om det spelar någon roll. Det spelar roll på så vis att det i nuläget bara är din livspartner som kan få ROT-avdrag (ROT) eller om det händer något, t.ex. att den ena blir sjuk och inte kan sköta sin ekonomi eller om den ena går bort.

Är man gift och bara har gemensamma barn blir den enes bortgång inte så komplicerad. I andra fall är det lätt att det blir komplicerat. Det kan/bör lösas genom testamente och det kan vara bra att båda äger fastigheten för att minska risken att den efterlevande behöver flytta ut direkt.

Även om man är gift och bara har gemensamma barn kan det vara en extra trygghet att båda står på lagfarten. Det kan underlätta ett generationsskifte och göra detta genomförbart istället för omöjligt om den ena blir sjuk och ställs under god man.

Mellan makar är det möjligt att i form av gåva eller bodelning under äktenskapet omfördela ägandet utan att behöva betala stämpelskatt. Om hantverkaren knackar på dörren och man har ett akut behov att ändra ägande för ROT:s skull är gåva att föredra. Är man sambor är det bara genom gåva som man stämpelskattefritt kan ändra ägandet.

Övertagande av lån kan innebära att det blir både stämpelskatt och reavinstskatt. För att inte få en obehaglig överraskning är det klokt att ta hjälp av en jurist. Att omfördela ägandet och skriva testamente kan lösa många potentiella knutar. Korsvisa fullmakter kan också underlätta i vissa situationer.

+1
0
+1
0
+1
0
+1
0
+1
0
+1
0

ANNONS

ANNONS

ANNONS

ANNONS

ANNONS

ANNONS

ANNONS

ANNONS

ANNONS

ANNONS

ANNONS

ANNONS