ANNONS

Vems är hunden vid en samboseparation?

ANNONS

Få vårt nyhetsbrev i din mejlbox gratis

Varje lördag får du aktuella artiklar, tips om evenemang & mycket mer. Fyll i dina uppgifter och bekräfta din e-postadress. Prenumerationen är gratis och du kan avsluta den när som helst:

ANNONS

FRÅGA JURISTEN

Hunden är människans bästa vän och allt fler väljer att skaffa hund men vad händer egentligen med hunden om två sambos separerar? Vem tillhör hunden och var ska hunden bo efter separationen? Julia Engström på Ludvig & Co reder ut frågan.

Vems är hunden vid en samboseparation?

Idag väljer fler och fler att skaffa hund. Kanske är du en av dem som valt att välkomna en ny familjemedlem som en följd av coronapandemin? Praktiska frågor om valptiden, ensamhetsträning och rumsrenhet står i fokus. Men vad händer om du och din sambo separerar om några år? Var ska hunden bo då? Och vem tillhör hunden egentligen?

Det kan bara finnas en registrerad ägare på hunden hos Jordbruksverket. Men är det helt självklart att det är den registrerade ägaren som är den enda ägaren?

Låt mig utreda hur juridiken ser ut.

En hund ses rent juridiskt som en lös egendom, det vill säga en sak. Det är alltså samma regler för en hund som det exempelvis är för en tavla. När sambos separerar och gör en bodelning är det i första hand den vars namn står på köpehandlingen som har rätt till hunden. Men där tar det inte riktigt slut.

Om ni som sambos har haft hunden gemensamt kan samägande ha uppstått. Om samägande uppstått innebär det att båda parterna måste samtycka till allt som rör hunden. Ifall någon av parterna skulle ta över hunden utan den andra partens samtycke, kan den förstnämnda göra sig skyldig till egenmäktigt förfarande.

En hund har oftast ett helt annat känslomässigt värde för oss än en gemensamt införskaffad tavla. Det är sällan som förlusten av en hund kan kompenseras med pengar. En hund definieras som lös egendom, och det går därför inte heller att bedriva vårdnadstvist i domstol för var hunden bäst hör hemma.

En hund definieras som lös egendom, och det går därför inte heller att bedriva vårdnadstvist i domstol för var hunden bäst hör hemma.

Julia Engström, jurist på Ludvig & Co

Med andra ord räcker det inte att endast en av parterna står på köpehandlingarna för att ha utrett frågan om vem som får hunden vid en separation. Det krävs mer än så.

Går det att ordna upp genom en juridisk handling innan man hämtar hem sin familjemedlem?

Självklart! Det är också något som jag varmt rekommenderar.


Fråga Juristen

Skicka dina frågor till:

juristen@oskarshamns-nytt.se

Jag heter Julia Engström och jobbar som jurist på Ludvig & Co, främst i Oskarshamn och Mönsterås. Uppvuxen i Oskarshamn och har nu flyttat tillbaka efter studietiden i Linköping. Fritiden spenderas till största del med hunden Nessa. Som jurist på Ludvig & Co har jag kompetens samt förståelse för din situation – oavsett om det gäller privata ärenden, avtal för företaget eller frågor kring fastigheten.

FOTO

CT FOTO/LUDVIG & CO

+1
0
+1
0
+1
0
+1
0
+1
0
+1
0
+1
0

ANNONS

ANNONS

ANNONS

ANNONS

ANNONS

ANNONS

ANNONS

ANNONS

ANNONS

ANNONS

ANNONS