Edit Content

Hem

Extra

Tjänster

Kundservice

ANNONS

Oskarshamns-Nytt

ANNONS

Aktuellt

Vera och Vincent populäraste namnen i Oskarshamns kommun

ANNONS

OSKARSHAMNS KOMMUN

Vera var i fjol det populäraste flicknamnet i Oskarshamns kommun. Bland pojkarna hamnade Vincent på första plats, visar ny statistik från SCB.

Under år 2022 fick fem nyfödda flickor namnet Vera i Oskarshamn. Det gör Vera till det populäraste namnet förra året.

– Här följer Oskarshamn namntrenderna i landet som helhet. Det populäraste namnet förra året var visserligen Astrid, men Vera ligger på fjärde plats på topplistan för hela riket, säger Ann-Marie Persson, statistiker på SCB.

Bland pojkarna var Vincent det populäraste namnet i fjol. Det gavs till fem nyfödda pojkar i Oskarshamns kommun.

– Här skiljer sig Oskarshamn från resten av landet. Vincent kommer inte med på topp-20-listan i riket, säger Ann-Marie Persson.

Alltmer varierande namn

Totalt gavs de två toppnamnen till tio nyfödda barn i Oskarshamns kommun. Sedan SCB år 1998 började föra namnstatistik har andelen barn som får något av de mest populära namnen minskat.

– För flickorna var det mer än dubbelt så många som fick toppnamnet 1998 jämfört med 2022. För pojkarna är skillnaden något mindre, men trenden mot mer unika namn är fortfarande tydlig, säger Ann-Marie Persson.

Vera och Adam

I Kalmar län var Vera populäraste flicknamnet förra året, medan Adam var vanligast för pojkar.

Trenden med tvåstaviga namn verkar stå sig: I hela riket fick drygt tre av fyra barn tvåstaviga namn i fjol. Högst i den nationella namntoppen ligger Astrid och William, följt av Maja, Liam, Alma, Noah, Vera och Hugo.

FAKTA / OM STATISTIKEN

Namnstatistiken har framställts från SCB:s register över totalbefolkningen (RTB). Statistiken avser tilltalsnamn givna under 2022. Eftersom anmälan om förnamn för barnet ska göras till Skatteverket senast tre månader efter barnets födelse ingår nyfödda under 2022 och slutet av 2021 i statistiken.

För att ett namn ska redovisas här måste minst tre barn ha fått det.

Ett namn kan stavas på flera sätt och vissa namn har många olika stavningar. I topplistorna för nyfödda räknas olika stavningar av ett namn som samma namn. Det vill säga att barn som fått till exempel namnet Lucas eller Lukas redovisas tillsammans.

Foto: Freepik

+1
0
+1
0
+1
0
+1
0
+1
0
+1
0
+1
0

ANNONS

Dela gärna artikeln med dina vänner

ANNONS

ANNONS

ANNONS

ANNONS

ANNONS

ANNONS

ANNONS