Viktig information: Missuppfattning kring namninsamlingen

2020-05-13 0 av Peter A RosénOSKARSHAMN

Efter en kontakt med kommunen har vår tidning fått information om att 68 personer på Folkinitiativets namnlistor inte har rösträtt i Oskarshamns kommun.

Därmed är de 68 namnunderskrifterna ogiltiga.

Kommunen berättar också att det bara är 273 namn på listorna som uppfyller kommunallagens krav om namnteckning plus namnförtydligande. Kommunen konstaterar att det har uppstått en missuppfattning, med tanke på följande:

”Vi tror inte ett dugg på att formalian i vår namninsamling är felaktig. Vi har varit mycket noggranna och kvalitetssäkrat listorna. Problemet är att kommunledningen inte vill ha någon folkomröstning och då blir det så här”, skriver Folkinitiativet Rädda Hultgården och Charlottagården – Låt landsbygden leva i ett inlägg på Facebook på onsdagen.

”Vad hände?”

Det är Intresse för Misterhultsbygden som har lagt ut ett meddelande från Folkinitiativet på sin Facebooksida:

Så här står det:

“Så vad hände egentligen med namninsamlingen som kommunen ogiltigförklarade?

Det undrar vi också.

Redan från starten av Folkinitiativet har vi haft regelbunden kontakt med kommunens tjänsteman i frågan, som hjälpt oss och svarat på frågor. Viktigt för oss var att listan skulle vara korrekt. Vi har haft stort förtroende för honom. Det var också han som i förra veckan meddelade oss att endast 68 namnunderskrifter av 2 310 var ogiltiga.

Men vad hände med de övriga 2 242 rösterna? Vi har sökt kommunen för att ta del av det granskningsutlåtande som måste ha legat till grund för kommunens pressträff. Men det finns inget skrivet utlåtande. Ändå kallar kommunchefen till presskonferens där han avslår en folkomröstning.”

”Folkviljan kommer att vinna”

”Vi tror inte ett dugg på att formalian i vår namninsamling är felaktig. Vi har varit mycket noggranna och kvalitetssäkrat listorna. Problemet är att kommunledningen inte vill ha någon folkomröstning och då blir det så här.

Vi är övertygade om att folkviljan kommer att vinna. Kraften på landsbygden är så stark”, skriver Folkinitiativet Rädda Hultgården och Charlottagården – låt landsbygden leva.

TEXT

Peter A Rosén

peter@oskarshamns-nytt.se

Enligt kommunen har det uppstått en missuppfattning i informationen mellan Oskarshamns kommun och Folkinitiativet. FOTO: PETER A ROSÉN