Viktigt att tänka på när du anlitar hantverkare eller firma till renoveringen

Viktigt att tänka på när du anlitar hantverkare eller firma till renoveringen

2021-07-01 Av av Oskarshamns-Nytt

BOENDE

Utöver avkoppling med sol, bad och grillat planerar svenskarna att renovera, bygga om och bygga ut huset eller fritidshuset. Byggprojekt är så pass vanliga att i snitt en av två svenskar har ett byggprojekt på gång under sommarledigheten.

If Skadeförsäkring ger tips om vad som är viktigt att tänka på när du anlitar hantverkare eller firma till ditt byggprojekt.

Tänk på detta om du anlitar en firma

  • Vänd dig till flera hantverkare och be om skriftliga offerter som du kan jämföra, syna dem noga. En del lämnar pris för allt arbete – andra tar inte med allt och kan därför lämna en offert som verkar billigare. Fråga om det tillkommer något och kontrollera att moms ingår.  
  • Be att få ett avtal som båda undertecknar där pris, omfattning och tidsplan är noga specificerat. Kontrollera vad som gäller för eventuella tilläggsarbeten och vem som står för material, el, resor och städning med mera.  
  • Se till att firman har F-skattsedel, direkt eller via Skatteverket.  
  • Kontakta Kronofogden för att ta reda på om företaget har skulder och om det har gått i konkurs tidigare. För detta behövs hantverkarens person- eller organisationsnummer.  
  • Kontrollera att hantverkaren inte finns med på Råd & Röns ”Svarta listan” över företag som inte följer Allmänna reklamationsnämndens beslut vid tvister.  
  • Fråga om hantverkaren har allrisk- och ansvarsförsäkring. Kontakta ditt försäkringsbolag om du undrar hur hem-, villa- och fritidshusförsäkringen gäller vid renovering. Fråga om hantverkaren är behörig, auktoriserad eller certifierad och be att få se intyg för att vara helt säker. Det gäller särskilt för el- och VVS-arbeten.

Foto: Freepik

Dela gärna artikeln: