VIKTIGT ATT TÄNKA PÅ: Stor risk för omfattande strömavbrott i helgen

VIKTIGT ATT TÄNKA PÅ: Stor risk för omfattande strömavbrott i helgen

2022-01-28 Av av Oskarshamns-Nytt

Annons: Smålandshamnar

LÄNET

I ett pressmeddelande skriver Eon att man höjer beredskapen i länen Kalmar, Kronoberg, Jönköping, Blekinge, Skåne och Halland – med anledning av att ett kraftigt lågtryck drar in över södra delen av landet under lördagen.

”Det rör sig sakta över Götaland under natten till söndagen. Stormen medför vindbyar på över 25 meter per sekund i hela området och det finns en stor risk för omfattande strömavbrott”, skriver Eon.

Enligt SMHI:s prognos drar stormen in över samma område som drabbades hårt av ovädret förra veckan.

– Vår beredskap är god, men för en del riskerar felavhjälpningen tyvärr att bli utdragen till dess att stormen passerat. Vid de vindstyrkor som SMHI varnar för är det helt enkelt för farligt för våra montörer att arbeta på fältet. Vi fokuserar på att hantera akuta ärenden, som medför fara för allmänhetens liv och hälsa, och begränsar oss i övrigt till att koppla om i nätet under perioden när vinden är som starkast, säger Peter Hjalmar, regionchef Syd, i ett uttalande.

”Eon sätter alltid fältpersonalens säkerhet först. Säkerhetsbedömningen görs av de lokala montörerna på fältet”, skriver man i pressmeddelandet.

Peter Hjalmar uppmanar allmänheten att förbereda sig.

– Förankra lösa föremål och byggmateriel på tomten eller innergården, montera ner barnens studsmattor, se till att ha ljus och tändstickor tillhanda, liksom batterier till ficklampan. Den som har tillgång till braskamin eller gasolvärmare bör säkra sin tillgång till bränsle. Tänk på att vattentrycket försvinner och det kan vara bra att hälla upp extra vatten, säger han.

Så förbereder du dig på storm: Strömavbrott | När oväder är på ingång – eon.se

Foto: Eon

Dela gärna artikeln: