”Vill jag hänga upp en påskkärring i min trädgård eller en bild på Leif Gustafsson (SD), så är det fritt fram”

”Vill jag hänga upp en påskkärring i min trädgård eller en bild på Leif Gustafsson (SD), så är det fritt fram”

2022-04-04 Av av Peter A RosénHÖGSBY

Det hettade till på måndagskvällens fullmäktigemöte i Högsby då makthavarna skulle ta beslut om höstens valaffischering.

I valnämndens och kommunstyrelsens beslutsförslag står det att valaffischering endast får ske på ett antal föreslagna platser på kommunal mark.

– Innebär det då att ni i Socialdemokraterna inte kommer att affischera vid er lokal på Storgatan, eller?

Det frågade Lina Danlid Burke (C).

”Jag tror nog att vi har skött det där bäst under valrörelserna”

JONAS ERLANDSSON (S), OPPOSITIONSRÅD I HÖGSBY KOMMUN

Oppositionsrådet Jonas Erlandsson (S) svarade:

– Ja, jag tror nog att vi har skött det där bäst under valrörelserna. Jag vet exempelvis att Stihna (kommunalrådet Johansson Evertsson, som är centerpartist) har affischerat på Stabygården. Jag vet att Rolant Pridaen hade centeraffischer på sina fastigheter en gång i tiden. Och jag är övertygad om att det kan finnas fler som kan ha affischerat på ställen som inte är utsatta på kartorna. Så jag är inte orolig när det gäller vårt parti – utan snarare orolig för att andra partier inte kommer att respektera de platser som föreslås. Vi yrkar bifall till kommunstyrelsens förslag.

Jonas Erlandsson (S). Arkivfoto: Peter A Rosén

”Jag är väldigt mycket emot att vi ska besluta om saker som vi vet att ingen kommer att följa”

LINA DANLID BURKE (C)

Lina Danlid Burke igen:

– Det var ingen attack mot Socialdemokraterna, utan ett väldigt enkelt exempel. Det var inget emot partiet. Men jag är väldigt mycket emot att vi ska besluta om saker som vi vet att ingen kommer att följa. Och därför kommer jag att reservera mig mot det här. Det är självklart att man sätter upp valaffischer på privat mark. Kommunal mark är en sak – och det är klart att vi ska följa det. Jag reserverar mig, sa hon.

Lina Danlid Burke. Foto: Centerpartiet

Jonas Erlandsson igen:

– Nu är det lite svårt att reservera sig innan beslutet är taget – men i alla fall. För oss är det självklart. Jag tycker för övrigt att det var ett dåligt exempel. Det hade varit bättre om du hade tagit ditt eget parti som exempel. Men det är klart att vi inte kan hindra någon från att affischera på sin egen privata mark. Men de här platserna måste vi ta beslut om för att vi ska kunna affischera på kommunal mark. Därför måste beslutet ändå tas. Men jag välkomnar att vi bara använder platserna som föreslås. Det vore alldeles utmärkt, så slipper vi åka runt och städa på fler ställen, sa han.

En majoritet av fullmäktigeledamöterna röstade ja till affischering på de föreslagna kommunalägda platserna.

Centerpartisterna Lina Danlid Burke, Stihna Johansson Evertsson och Mahmoud Al Mokdad reserverade sig mot beslutet att enbart använda kommunal mark.

”Det ingår i fri- och rättigheterna”

STIHNA JOHANSSON EVERTSSON (C), KOMMUNALRÅD

– Centerpartiet har givetvis inget emot att man på kommunal mark förhåller sig till de platser som är utmarkerade. Det vi är emot är ju att man inte kan använda privat mark. Det tycker vi inte att kommunfullmäktige ska blanda sig i – det ingår i fri- och rättigheterna, sa Stihna Johansson Evertsson.

Stihna Johansson Evertsson (C) talar på ett fullmäktigemöte i Högsby
Stihna Johansson Evertsson (C). Foto: Peter A Rosén

Fullmäktigeordföranden Per Gröön (C) konstaterade att man hade tagit ett beslut om att säga ja till valaffischering på de föreslagna platserna på kommunägd mark.

– Sedan lever vi i ett fritt land – vill jag hänga upp en påskkärring i min trädgård eller en bild på Leif Gustafsson (SD), inga likheter i övrigt, så är det fritt fram att göra det, sa han.

Per Gröön (C) på företagsbesök i Berga
Per Gröön (C). Foto: Peter A Rosén
Dela gärna artikeln: