Vissa undrar om svenskarna har en vikingagen som skyddar mot coronaviruset

Vissa undrar om svenskarna har en vikingagen som skyddar mot coronaviruset

2020-03-25 0 av Peter A Rosén


VÄRLDEN/SVERIGE

Den tyska tidningen Süddeutsche Zeitung beskriver Åre som Sveriges Ischgl, det österrikiska skidparadiset som blev en smitthärd för massor av turister från hela Europa.

”Skidglädjen fortsätter nästan ohämmat”, häpnar tidningen, enligt Svenska Dagbladet, SvD.

”Under rubriken ”svenskarnas märkliga ignorans” skriver Tagesspiegel, från Berlin, om ett land som går mot strömmen.

”Statsminister Stefan Löfven vädjar men avstår från förbud. ”Svenskarna ignorerar till och med kung Carl XVI Gustafs råd att ta ansvar”, rapporterar SvD.

”Andra talar om Sveriges ”särväg” och om det ”avslappnade Sverige”, enligt SvD.

”Vissa undrar ironiskt om svenskarna har en ”vikinga-gen” som gör dem immuna, medier förfäras – men tunga experter varnar för att döma ut den strategin som naiv och obetänksam”, skriver tidningen.

– De aktuella siffrorna tyder på att den svenska strategin är framgångsrik, säger professorn Stefan Willich till SvD.

”Han är chef för institutet för socialmedicin, epidemiologi och hälsoekonomi vid universitetssjukhuset Charité i Berlin.”

– Och fortsätter det så här så kan man bara lyckönska Sverige till denna varsamma hälsovårdspolitiska reaktion utan drastiska ingrepp i samhället.

”Skulle situationen skärpas i Sverige är det enligt Stefan Willich enkelt att reagera med restriktioner, vilket han i sådana fall rekommenderar.”

”Professor Gérard Krause, som leder den epidemilogiska avdelningen vid Helmholtz Centre for Infection Research, är inne på samma linje”, skriver SvD.

– Ingen kan med säkerhet säga vilken väg som är bäst. Men den svenska strategin kan leda till framgång, säger han till SvD.

– Men då måste samhället också stå ut med att människor dör av infektionen. För i Sverige kommer toppen först efter tag på grund av den höga genomsnittsåldern.

– Om samhället accepterar detta och samtidigt tillåter att en stor del av befolkningen smittas och blir immun då kan det hela fungera, säger han.

”Risken är annars att politikerna utsätts för massivt tryck – och griper till drastiska åtgärder för att efteråt inte kunna beskyllas för att ha gjort för litet. Som exempel nämns Storbritannien där premiärminister Boris Johnson vände på klacken och nu föreslår långtgående undantagslagar med ingrepp i demokratin”, skriver SvD.

TEXT

Peter A Rosén

peter@oskarshamns-nytt.se

Anders Tegnell är statsepidemiolog i Sverige. Hur han och de andra på Folkhälsomyndigheten hanterar coronakrisen är något som har blivit en riktig snackis i många andra länder. FOTOMONTAGE: FREEPIK/LENA KATARINA JOHANSSON