Wretlund (S): ”Seniorerna får åka kollektivt till ett kraftigt rabatterat pris”

Wretlund (S): ”Seniorerna får åka kollektivt till ett kraftigt rabatterat pris”

2020-10-09 0 av Oskarshamns-Nytt
LÄNET

”Länsunionen föreslår i sitt kommande budgetförslag flera förbättringar i kollektivtrafiken för länets seniorer. Socialdemokraterna, Centerpartiet och Liberalerna vill införa ett ”Seniorkort Plus” som gör att pensionärer får åka billigare även under helger och sommaren”, skriver Länsunionen i ett pressmeddelande på fredagen.

– Vi har fått många önskemål att förbättra erbjudandet i det så kallade seniorkortet. Vi vill tillmötesgå pensionärerna och se till att seniorerna får åka ännu mer kollektivt till ett fortsatt kraftigt rabatterat pris, säger Peter Wretlund (S), regionråd och ordförande i Kollektivtrafiknämnden.

”Dagens seniorkort infördes 2018 och blev snabbt en framgång. För 100 kronor i månaden får seniorer och personer med sjuk- och aktivitetsersättning åka obegränsat i hela länet under 30 dagar, mellan klockan 09:00 och 15:00 och mellan 18:00 och 00:00. 2019 såldes det 46 096 kort och genomfördes det 535 507 resor”, skriver Länsunionen.

”Positivt för miljön”

– Genom seniorkortet har vi fått betydligt fler seniorer att välja att resa kollektivt, vilket är positivt för miljön och förstås för deras ekonomi. Nu vill vi ta nästa steg, säger Roland Åkesson (C), ledamot i Kollektivtrafiknämnden.

”Från seniorernas sida har det funnit önskemål att kortet även ska kunna användas vid andra tider. Nu föreslår Länsunionen att ett nytt erbjudande införs, Seniorkort plus, för 200 kronor i månaden. Med det nya kortet får seniorerna en bättre tillgänglighet både under helger och somrar. Nyheten är dels att kortet ska gälla hela lördagar/söndagar samt röda dagar, dels vara giltigt under de veckor som sommartidtabellen gäller”, skriver Länsunionen.

– Förslaget innebär en ordentlig förbättring till ett fortsatt lågt pris. Seniorkort plus är ett ytterligare erbjudande. Det tidigare seniorkortet för 100 kronor i månaden kommer fortsatt finnas kvar för de som hellre vill köpa det, säger Björn Brändewall (L), ledamot i Kollektivtrafiknämnden.

FOTO

LÄNSUNIONEN

Peter Wretlund (S) och Roland Åkesson (C).