Edit Content

Hem

Extra

Tjänster

Kundservice

ANNONS

Oskarshamns-Nytt

ANNONS

Aktuellt

Yvonne Bergvall lämnar Socialdemokraternas styrelse i Oskarshamn: ”De pratar inte med mig”

ANNONS

OSKARSHAMN

I kölvattnet av rosornas krig – en välkänd beteckning som ofta används när olika konflikter blossar upp inom socialdemokratin – väljer Yvonne Bergvall (S) att lämna arbetarekommuns styrelse i Oskarshamn.

Det säger hon i en intervju med ON på nationaldagen.

– Jag är så trött på mansdominansen. Jag hade en jättediskussion med Anton (Sejnehed) och Andreas (Erlandsson) i januari, då de tvingade mig att lämna uppdraget som ordförande i Kretslopp Sydost – trots att direktionen hade valt mig. Då sa jag till dem att det inte hade behövt bli på det här sättet om de hade tagit en diskussion med mig i tid. Det var naturligtvis inte roligt att det blev så här turbulent (läs mer om det här).

Yvonne Bergvall (S)
Yvonne Bergvall (S). Foto: Peter A Rosén

Var det ingen som kontaktade dig när Kalmarsossarna krattade manegen för sin ordförandekandidat i Kretslopp Sydost – Maia Dahlberg?

– Nej, inte över huvud taget. Och det är ingen som har kontaktat mig nu heller, då Anton Sejnehed föreslås bli ny ordförande i Kretslopp Sydost.

– Och nu är det inte lönt att de gör det. Det tar jag inte.

Det är möjligt att jag är lite konspiratoriskt lagd – men kan det här ha varit planen ända från början, att kuppa bort dig från ordförandestolen och i stället välja in Anton Sejnehed på den platsen?

– Det kan det mycket väl ha varit.

Kort efter att Maia Dahlberg hade blivit vald till ordförande i Kretslopp Sydost, så berättade hon att hon skulle flytta till Gotland – där hon har fått ett jobb som ABF-ombudsman. Detta måste hon ha känt till ett tag, eller?

– Ja, för nio veckor sedan fick jag, via kamrater i Kalmar, höra att Maia Dahlberg skulle flytta. Det var många som kände till det redan då. Jag informerade Anton om detta.

– Maia Dahlberg blev vald till ordförande den 7 maj – då visste hon att hon hade fått jobbet på Gotland.

Det låter sannerligen som en skenmanöver för att kunna sätta in Anton Sejnehed på ordförandeuppdraget, efter att han hade tagit din ledamotsplats i direktionen

– Ja, det kan vara en skenmanöver.

Ska du vara kvar i partiet?

– Jag kommer alltid att vara socialdemokrat – och jag kommer alltid att vara medlem i partiet. Men i går meddelade jag att jag lämnar arbetarekommunens styrelse.

”Jag vill inte göra något överilat”

Yvonne Bergvall (S)

Fortsätter du som ordförande i fullmäktige och som ledamot i kommunstyrelsen?

– Jag har inte bestämt mig än. Jag vill inte göra något överilat. Flera personer, även från andra partier, har hört av sig och sagt att de tycker att det här är för jävligt. Men Andreas och Anton har inte hört av sig. Jag fick bara ett sms från Andreas, där han skrev att jag ljög.

Om vad?

– Om att jag blev borttvingad från ordförandeuppdraget i Kretslopp Sydost. Han hävdar att han inte har tvingat bort någon. Men jag ljög inte.

Då, i början av året, sa de att du var tvungen att gå?

– Ja. Jag träffade Anton och Andreas vid två tillfällen. Och då sa de att ”antingen avgår du, eller så avsätter vi dig”. Är inte det tvång?

Varför? Handlar det om att du blev vald till ordförande i Kretslopp Sydost med stöd av Sverigedemokraterna?

– Ja, delvis. Men för Socialdemokraterna i Kalmar handlade det mest om att jag rev upp en del under min tid som ordförande i Kretslopp Sydost.

Det här med att Kalmar kommun anmälde det egna kommunalförbundet?

– Ja, och sedan handlade det om diskussionen kring More Biogas Småland, där Kretslopp Sydost har betalat alldeles för mycket pengar.

Det gillade inte Socialdemokraterna i Kalmar att höra?

– Nej, Kalmar kommun är ju medlem där.

Men varför blir du behandlad på det här sättet av Andreas Erlandsson och Anton Sejnehed?

– Jag vet inte. Men man lade ned tekniska nämnden för att flytta den makten till Andreas och Anton.

Gjorde de det främst för att få bort dig från uppdraget som ordförande i tekniska nämnden?

– Nej, jag hade ändå tänkt avgå. Men jag tror att det handlade om att man vill koncentrera mer makt till de två herrarna.

– Partiet har två män på ordförandeposter i kommunen – Andreas är ordförande i kommunstyrelsen och Anton är ordförande i bildningsnämnden. Sedan har vi två kvinnor som bara är vice ordförande (Anita Hultgren är först vice ordförande i socialnämnden och Marie Holmgren, som även är politisk samordnare inom S–M-majoriteten, är förste vice ordförande i samhällsbyggnadsnämnden). Sedan är det jag då, som förstås räknas som ordförande (i fullmäktige), säger Yvonne Bergvall.

Det finns inte en enda kvinna i kommunstyrelsens arbetsutskott

– Nej.

”Man pratar om att det ska vara varannan damernas”

Det är riktigt illa…

– Ja, det är det – och man pratar om att det ska vara varannan damernas.

Ja, och Socialdemokraterna är ett feministiskt parti. Hur får de ihop det?

– Det ska du fråga dem.

Det har jag gjort – men Anton Sejnehed och Andreas Erlandsson svarar inte på den frågan. Det var då jag skrev en krönika om att de beter sig som tjuriga barnungar i en sandlåda.

– Ja, det gör de, säger Yvonne Bergvall, som berättar att hon fick blommor från personal på Kretslopp Sydost i går. De skrev att de hoppas att jag kommer tillbaka – ”tack så mycket – men det kommer inte att ske”, svarade jag.

– Jag fick även blommor från tekniska kontoret i Oskarshamn. Jag fyllde år i går (66 år), säger Yvonne Bergvall, som höll i trådarna under nationaldagsfirandet i stadsparken i Oskarshamn.

Noterbart är att bildningsnämndens ordförande Anton Sejnehed inte var på plats, trots att bildningsnämnden och bildningsförvaltningen bland annat delade ut stipendier.

Stefan Pettersson (M), förste vice ordförande i bildningsnämnden, och Charlotte Sternell (C), andre vice ordförande i nämnden, var dock på plats.

”Det är inte nyttigt för demokratin”

Tycker du att ni har ett demokratiproblem inom Socialdemokraterna i Oskarshamns kommun?

– Vi har en maktkoncentration till två män – och det är inte nyttigt för demokratin.

Hur lyckas de få igenom så mycket? De är trots allt bara två personer. Krävs det inte majoritetsbeslut i större frågor?

– Jo, det är klart – men mycket kommer via kommunstyrelsens arbetsutskott, och där sitter de två. Ofta kommer frågor upp sent i processen – och då är det svårt att ha en annan uppfattning. Det gynnar Andreas och Anton i kommunstyrelsens arbetsutskott.

I det mäktiga utskottet finns det bara två socialdemokrater bland de ordinarie ledamöterna – och det är Andreas Erlandsson och Anton Sejnehed.

Marie Holmgren och Yvonne Bergvall är ersättare. I kommunstyrelsen sitter de som ordinarie ledamöter.

Yvonne Bergvall berättar att partidemokratin definitivt fungerar när det gäller större frågor som evenemangs- och hockeyarenan och vindkraften.

– Men jag tycker att det finns andra frågor också, som berör medborgarna i samhället, där jag tycker att vi borde ha haft en diskussion inom partiet. Besparingar är alltid tuffa – och grunden bör vara att den socialdemokratiska politiken ska gynna dem som har det tuffast. Men där hamnar vi inte alltid.

”De föräldrar som inte har råd med allt, ja, de har nog ett rent helvete. De har det jättetufft”

Tänker du på något speciellt?

– Ja, det finns flera frågor – jag tänker exempelvis på sommarbusskorten. Föräldrarna har det tufft. Och de föräldrar som inte har råd med allt, ja, de har nog ett rent helvete. De har det jättetufft.

Kräver Andreas Erlandsson och Anton Sejnehed att du ska lämna dina uppdrag i kommunen?

– Nej – de pratar inte med mig.

”Det är förskräckligt”

Du har ett starkt stöd inom partiet?

– Ja, jag har ett ganska starkt stöd – men jag kan inte sitta i arbetarekommunens styrelse, där två av ledamöterna inte ens pratar med mig. Jag har efterlyst en dialog – att man skulle prata med mig. Det var det viktigaste för mig. Det är förskräckligt att de inte har pratat med mig.

Får du ingen förklaring?

– Nej, ingenting.

– Trots att jag var jättetydlig – jag lyfte det mellan fem och tio gånger efter att de hade krävt att jag skulle avgå från ordförandeuppdraget i Kretslopp Sydost. Det är jätteviktigt att ha ett samtal, för att få en förståelse för det som händer. Men, nej, de ville inte ha det samtalet, säger Yvonne Bergvall.

+1
0
+1
0
+1
0
+1
0
+1
0
+1
0
+1
0

ANNONS

Dela gärna artikeln med dina vänner

ANNONS

ANNONS

ANNONS

ANNONS

ANNONS

ANNONS

ANNONS