Edit Content

Hem

Bonus

Samarbeten

LÄSARservice

ANNONS

Oskarshamns-Nytt

MENY

ANNONS

Aktuellt

Yvonne Bergvall om beslutet att inte återöppna Ängsbacken i Misterhult: ”Helt korrekt”

Få vårt nyhetsbrev i din mejlbox

Varje fredag får du aktuella artiklar, tips om evenemang & mycket mer. Fyll i dina uppgifter och bekräfta din e-postadress. Prenumerationen är gratis och du kan avsluta den när som helst:

MISTERHULT

Efter den lokala folkomröstningen återöppnades äldreboendet Charlottagården (Hultgårdsvägen 7 är det nya namnet) i Misterhult och fullmäktige fattade även ett beslut om att återöppna den intilliggande Ängsbacken – men i dag tog majoritetspartierna i kommunstyrelsen, Socialdemokraterna och Moderaterna med stöd av Sverigedemokraterna, ett beslut om att inte öppna boendet Ängsbacken, på andra våningen i huvudbyggnaden.

– Ett helt korrekt beslut, enligt mitt sätt att se på det – med de fakta som finns i ärendet, säger Yvonne Bergvall (S), som är fullmäktigeordförande och kommunstyrelseledamot i Oskarshamns kommun.

Hon betonar att hon hela tiden har varit emot ett återöppnande av äldreboendena i Misterhult.

– I fredags fanns det 30 personer i kö till äldreboende, av dessa så fanns 0 – alltså inga personer – som söker till Misterhult. Utan då får vi tvinga äldre att ta en plats där, vilket sker. Idag röstade Centerpartiet, Vänsterpartiet och Kustlandspartiet ja till ett återöppnande. De säger därmed ja till att vi ska tvinga människor att flytta dit. Kostnaden för att öppna ytterligare ett boende för åtta personer är runt 17 miljoner kronor, där det inte finns någon kö. Däremot finns det en lång kö i centrala Oskarshamn – där dessa 17 miljoner skulle göra mer nytta, säger Yvonne Bergvall.

”Ingen valfrihet”

– Det förs i detta sammanhang diskussioner om en levande landsbygd. Jag delar den uppfattningen, men eftersom efterfrågan på boendeplatser i yttertätorter är betydligt lägre så är risken att äldreboendena i exempelvis Kristdala och Bockara får tomma platser om vi öppnar upp ett nytt i Misterhult. Idag framfördes synpunkter på att en så omfattande renovering inte var nödvändig i Misterhult och då måste jag ställe mig frågan – ska vi ha sämre boendekvalitet i Misterhult än på andra orter? Det pratas mycket om valfrihet, det är ingen valfrihet att tvinga människor till Misterhult om de vill bo i centrum.
Intressegruppen i Misterhult hade minst en handfull som ville flytta in i före detta Hultgården, var finns dessa människor? De har haft god tid på sig att ge sig till känna. Det är viktigt att tänka på landsbygden – men för mig är det ännu viktigare att våra äldre erbjuds plats där de vill bo och att vi använder våra ekonomiska medel för äldreomsorg på ett sätt som gynnar våra äldres önskemål, säger Yvonne Bergvall, som dessutom berättar att hon blir kvar inom kommunpolitiken ett tag till – ”men med egna åsikter”.

Yvonne Bergvall (S)
Yvonne Bergvall (S). Foto: Peter A Rosén

”Grunden till beslutet idag är en samlad bedömning av den fakta som framkommit i utredningarna kopplat till äldreboende i Misterhult. Den senaste utredningen från arkitekten, som hade uppdraget att titta på om det är möjligt att få rum med åtta lägenheter på våning två, visar att det blir väldigt små lägenheter och en ej tillfredsställande arbetsmiljö för våra anställda, och dessutom små gemensamhetsutrymmen för de boende. Vi har öppnat ett gruppboende i Misterhult under 2022, det har varit en låg efterfrågan på dessa boenden. Vi öppnade även upp så att det finns fem seniorboenden som man från bygden hävdade att det fanns en efterfrågan på. Men hittills så är dessa outhyrda, tyvärr, då det inte har funnits någon efterfrågan på dessa lägenheter”, skriver Andreas Erlandsson (S), som är ordförande i kommunstyrelsen i Oskarshamns kommun, i ett mejl till ON.

Andreas Erlandsson (S), ordförande i kommunstyrelsen i Oskarshamns kommun.
Andreas Erlandsson (S), ordförande i kommunstyrelsen i Oskarshamns kommun. Foto: Peter A Rosén
+1
1
+1
0
+1
0
+1
0
+1
0
+1
0
+1
0

ANNONS

ANNONS

ANNONS

ANNONS

ANNONS

ANNONS

ANNONS

ANNONS