Yvonne Bergvall (S) berättar om en viktig satsning i Oskarshamns kommun

Yvonne Bergvall (S) berättar om en viktig satsning i Oskarshamns kommun

2021-09-28 Av av Peter A Rosén

OSKARSHAMN

Här kommer det första – av flera – budgetförslaget, för 2022, från Socialdemokraterna och Moderaterna – som är majoritetspartier i Oskarshamns kommun.

– Vi satsar 1,3 miljoner kronor på fler feriearbeten för ungdomar – samt 400 000 kronor på handledare för ungdomar, berättar tekniska nämndens ordförande Yvonne Bergvall (S).

– Detta är en jätteviktig budgetpost för oss. Det ger ungdomar chansen till viktig arbetslivserfarenhet. De får testa sina kompetenser och färdigheter och knyta sina första kontakter med arbetslivet, betonar hon.

”Vi har satsat på detta under de senaste åren – vilket har bidragit till att ungdomar har fått en positiv bild av Oskarshamns kommun som arbetsgivare”

YVONNE BERGVALL (S), ORDFÖRANDE I TEKNISKA NÄMNDEN

– Vi har satsat på detta under de senaste åren – vilket har bidragit till att ungdomar har fått en positiv bild av Oskarshamns kommun som arbetsgivare. En del av dem som har haft anställning hos oss har sagt att de kan tänka sig att jobba hos oss.

Ska städa på helgerna

Ungdomarna har fått en inblick i nedskräpningsproblematiken, och dess kostnader, konstaterar Yvonne Bergvall.

– Vår ambition är också att vi tillsammans med feriearbetande ungdomar och handledare 2022 även ska kunna ha bemanning under lördagar och söndagar, då det tyvärr skräpas ned mycket på helgerna, säger hon.

– Ofta kan det första jobbet vara svårast att få. Därför är det viktigt att stödja ungdomar i att komma in på arbetsmarknaden och få en viss erfarenhet – där är sommarjobben viktiga.

– Sommarjobben kan även vara tillgängliga för våra föreningar i samarbete med Oskarshamns kommun, så även föreningar kan anställa ungdomar via kommunen. Denna satsning är framåtsyftande och lyfter fram Oskarshamns kommuns behov av arbetskraft i framtiden. Vi har också möjlighet att få ungdomars syn på att arbeta i kommunen – dessa synpunkter är värdefulla för framtida satsningar, om vi behöver vidta förändringar. Det är en framtidssatsning, säger Yvonne Bergvall.

Arkivfoto: Peter A Rosén

Dela gärna artikeln: