Edit Content

Hem

Extra

Tjänster

Kundservice

ANNONS

Oskarshamns-Nytt

ANNONS

Aktuellt

”Hur någon frivilligt kan ge sig ut på hala vägar i juletid är svårt att fatta”

ANNONS

SÖNDAGSKRÖNIKAN

Borta bra, men hemma bäst.

Det skriver jag under på varje dag i veckan, men ännu mer dessa dagar.

Hur någon frivilligt kan ge sig ut på hala vägar i juletid är svårt att fatta i virusfria tider, men nu är det helt obegripligt.

Trots detta har det kryllat av människor på resande fot den senaste veckan.

Kyla och hunger

Något som gett upphov till svarta rubriker i tidningen.

Och då pratar vi inte om de olyckor som skett till följd av vinterväglaget.

Det hade jag haft full förståelse för.

Men nu pratar vi om de som blivit strandsatta på tåg med elfel och fått utstå kyla och hunger.

För att inte tala om de arma satar som fått se sig snuvade på drömsemestern då de anlänt till resmålet och efter ett par timmar på flygplatsen skickats med första plan hem igen.

”Oavsett om du bara tänkt dig en tur till tjocka släkten över jul eller en resa till andra sidan jordklotet bör du i dessa dagar förbereda dig på att dina planer snabbt kan grusas på grund av oförutsedda händelser”

CAROLINE ANDERSSON, KRÖNIKÖR

Oavsett om du bara tänkt dig en tur till tjocka släkten över jul eller en resa till andra sidan jordklotet bör du i dessa dagar förbereda dig på att dina planer snabbt kan grusas på grund av oförutsedda händelser.

Packa extra varma kläder och en stadig matsäck samt en ficklampa om du valt att resa med statens järnväg, för där kan det snabbt bli kallt om tårna och tomt i magen om du har otur och elen felar.

Faktum är att du inte ens behöver lämna stationen för att drabbas av dessa bekymmer.

På grund av covid-19 har många tågavgångar ställts in och har du inte turen att få en bussplats istället kan det bli många timmars tristess i en vänthall, eller ännu värre i kylan utanför stationshuset.

Extra tålamod

Även den som tvingas vända hem igen efter en lång flygtur till främmande land gör klokt i att utrusta sig.

I det här fallet räcker en dos extra tålamod långt, men för säkerhets skull bör framsynthet och en kristallkula införskaffas.

På det sättet kan du bara blicka in i framtiden och med säkerhet boka en biljett du inte behöver betala dyrt för utan att sedan kunna använda den.

Fenomenet med resor som inte går enligt plan är på intet sätt någon ny företeelse.

Christoffer Columbus trodde sig ha upptäckt Indien när han i själva verket seglat fullkomligt ur kurs och hamnat i Amerika.

”Deras resa var dåligt förberedd på mer än ett sätt”

Och på tal om att packa ned rätt saker för ändamålet och resmålet så misslyckades Salomon August Andrée, Knut Fraenkel och Nils Strindberg riktigt ordentligt med detta åtagande.

De tre männens misslyckade försök att resa över Arktis med vätgasballong har gått till historien och blivit såväl bok som film.

Deras resa var dåligt förberedd på mer än ett sätt.

Nödlandning

Ballongen hade inte provflugits tillräckligt mycket för en så omfattande resa och detta ledde till en nödlandning på packisen efter endast två dagars flygning, en tur som tog dem till Vitön.

Männen klarade sig oskadda, men det var efter landningen det blev uppenbart att man förberett sig undermåligt.

För vilken människa med minsta kännedom om kyla och dess inverkan på vårt välbefinnande packar ner ett uppslagsverk istället för extra ombyte av varma kläder och fler konservburkar när man ger sig ut på en polarfärd?!

Hur de tre männen avled och när har aldrig kunnat fastställas, men det troliga är en kombination av nedkylning, hunger och sjukdom.

”Minns att borta är bra, men hemma är bäst”

Och där är vi tillbaka vid vikten av att vara väl förberedd när man ger sig ut på resande fot.

Oavsett om du tänker ta tåget, bussen, båten, bilen eller flyget, ta höjd för plötsliga ändringar av resrutt, restid eller att resan helt enkelt inte blir av.

Och minns att borta är bra, men hemma är bäst.

Hemma för mig är chokladätande och en bra serie på teve, hemma är att gå runt i morgonrock till lunch och middag, hemma är att ta det som det kommer och njuta av att bara vara.

Gratis

Känner du dig trots allt rastlös och i behov av luftombyte föreslår jag att du klär dig varmt och halksäkert, packar ryggsäcken eller fikakorgen med något välsmakande och värmande för att sedan ta dig ut i naturen.

Naturen har vi runt knuten och den är både gratis och fri från virus om du håller avstånd till dina fikakompisar.

När nästa krönika dimper ner har vi vänt blad i almanackan och ett nytt år har börjat.

Var rädda om varandra och fortsätt hålla avståndet, hålla kontakten och hålla händerna rena så kanske vi kan fira och resa som vi vill vid nästa nyår.

Arkivfoto: Peter A Rosén

+1
0
+1
0
+1
0
+1
0
+1
0
+1
0
+1
0

ANNONS

Dela gärna artikeln med dina vänner

ANNONS

ANNONS

ANNONS

ANNONS

ANNONS

ANNONS

ANNONS