Edit Content

Hem

Extra

Tjänster

Kundservice

ANNONS

Oskarshamns-Nytt

ANNONS

Aktuellt

Insändare: Amning på allmän plats skapar debatt

ANNONS

INSÄNDARE

Jag har inga egna barn och inte tänker jag skaffar några heller.

Som funktionsnedsatt  kvinna riskerar jag att möta alldeles för mycket fördomar och negativ respons från omgivningen för att det över huvud taget ska vara värt det.

Dessutom finns det nog ingen här i Oskarshamn som kan glömma paret som blev underkända som föräldrar eftersom de båda var psykiskt funktionsnedsatta, men egentligen var det inte det jag först och främst ville skriva om.

Sveriges Radio P4:s program Karlavagnen är ett program dit allmänheten kan ringa eller mejla in och på så sätt medverka i programmet.

Eftersom programmet sänds riktigt sent på kvällen brukar jag inte lyssna på det, men jag känner ändå till det på grund av att Sveriges Radio brukar göra reklam för programmet ibland under dagen och tala om vad det kommer att handla om just den kvällen.

Het debatt

En kväll handlade programmet om amning som sker på allmänna platser.

Det är någonting som verkligen har orsakat en riktigt het debatt och anledningen är att vissa kvinnor som ammar sina ungar visar mer av bröstet än vad som egentligen behövs.

De som är emot det menar att kvinnorna blottar sig och att det i så fall skulle vara underlag för förargelseväckande beteende, medan kvinnorna själva menar att de måste ge sina ungar mat.

Kvinnan som gav upphov till att debatten blåste upp igen hade varit med om en sak som inte var så väldigt rolig.

Hon hade nämligen råkat ut för att när hon satt på en restaurang och ammade sin lilla son hade en av dem som jobbade i restaurangen släppt ner en servett över hennes bröst och barnet.

Det hade hon upplevt som väldigt kränkande eftersom hennes enda avsikt var att ge sonen mat.

Självklart måste de små få sin mat, men för den skull är det inte nödvändigt att visa mer av bröstet än vad som behövs för att den lille ska kunna komma åt att suga på det.

Är med överallt

Det är mycket möjligt att jag har en gammalmodig syn på det här.

Jag växte upp på slutet av sjuttiotalet och då var det bestämt från barnavårdscentralen att en mamma var tvungen att vänta fyra timmar innan hon kunde ge sitt barn mat nästa gång, men nu har man släppt den regeln och nu räcker det med att den lilla bebisen gnäller lite för att mamman ska plocka fram bröstet och ge sitt barn vad det vill ha.

Dessutom ska bebisarna vara med överallt på babycaféer och liknande och det undrar jag om det egentligen är så väldigt bra för barnet ifråga som behöver lugn och ro.

”När jag växte upp gick mamman som ammade undan för att få sitta lite ifred med sitt barn, men nu ska ungen vara med precis överallt”

”Skorpion76”

När jag växte upp gick mamman som ammade undan för att få sitta lite ifred med sitt barn, men nu ska ungen vara med precis överallt!

Det betyder att dessa ammande mammor kan man hitta på biblioteket, i gallerian, på caféer, på tåget, i tunnelbanan, på flyget och överallt och hur lätt är det för den lilla ungen att koncentrera sig på vad den ska göra i den här miljön?

Jag vet själv att jag har varit med om att bli tillsagd att jag inte ska störa en mamma som ammar sitt barn.

De behöver få vara ifred en stund så att den lille kan äta och egentligen är det förståeligt samtidigt som det blir väldigt motsägelsefullt och skapar en dubbelmoral när mammorna själva ger sig ut och sitter i miljöer som är allt annat än lugna och fridfulla!

”Jorden slutar inte snurra”

Om jag inte har fel för mig tror jag även att mamma hade sagt att hon hade hört en expert som hade uttalat sig om att vår stressiga livsmiljö inte är bra för riktigt små barn.

Den första tiden när mamman har kommit hem från BB med sitt barn ska hon ägna sig åt att knyta an till barnet, men numera ska ungen hänga med precis överallt.

I med ungen i vagnen och sedan ska mamman och barnet gå ut och träffa kompisar och liknande på stan.

Självklart håller jag med om att det blir ensamt den första tiden och att den unga mamman saknar sina kompisar där ute, men herregud!

Jorden slutar inte snurra bara för att man är hemma några månader för att ta hand om det lilla barnet!

Experten som hade uttalat sig menade att de riktigt små barnen blir miljöskadade av den bullriga miljön och det förvånar inte mig det minsta.

”I programmet nämns också att det i vårt kära grannland Danmark är förbjudet att amma i offentliga miljöer”

Det kan jag själv känna av om jag har varit på jobbet eller på stan en hel dag och stressat omkring.

Det känns i huvudet och då ska vi komma ihåg att jag som skriver detta är en vuxen person!

Hur jobbigt blir det inte då för en liten baby som bara är några veckor eller knappt en månad gammal!

Hur mammorna gör när de är hemma med sina små är alldeles upp till dem, men när de är ute med bebisarna bör de även tänka på sin omgivning och vad deras blottade bröst sänder för signaler utåt sett.

I programmet medverkar andra kvinnor som berättar att de kan mötas av ogillande blickar och liknande för att de väljer att amma i offentliga miljöer och det förstår jag eftersom det är på gränsen till att uppfattas som förargelseväckande beteende.

I programmet nämns också att det i vårt kära grannland Danmark är förbjudet att amma i offentliga miljöer.

Särskilda amningsbänkar

Där har restauranger och caféer särskilda amningsbänkar och det skulle Sverige kunna fundera på att ta efter!

Ibland har jag sett att det finns särskilda amningsrum dit mamman som behöver amma kan gå som behöver ge sin bebismat och i programmet pratar de även om att det finns speciella amningströjor som mamman kan ha på sig och som minimerar risken för att hela bröstet ska synas, men när sådana inte finns tycker jag faktiskt att det är mycket bättre om de pumpar ut mjölk och ger den på flaska istället.

Det var allt som jag ville säga.

Tack för uppmärksamheten!

Skorpion76

Genrebild: Region Kalmar län

+1
0
+1
0
+1
0
+1
0
+1
0
+1
0
+1
0

ANNONS

Dela gärna artikeln med dina vänner

ANNONS

ANNONS

ANNONS

ANNONS

ANNONS

ANNONS

ANNONS